Primăria Capitalei, acuzată de USR că dovedeşte o viziune depăşită prin construirea de incineratoare
alte articole
Uniunea Salvaţi România cere Primăriei Capitalei să îşi revizuiască strategia privind managementul deşeurilor în direcţia cea mai bună pentru sănătatea populaţiei şi protecţia mediului, adică cea a colectării selective, reciclării şi economiei circulare, reiese dintr-un comunicat remis joi de partid.
"În prezent, municipalitatea dă dovadă de o viziune depăşită prin planul de a construi mai multe staţii de incinerare a deşeurilor în Bucureşti care înseamnă, de fapt, mai multă poluare. Incineratoarele nu sunt o soluţie pentru managementul deşeurilor, întrucât sunt chiar ele producătoare de deşeuri care reprezintă 15-20% din cantitatea de deşeuri incinerate şi eliberează în atmosferă emisii toxice. În plus, tehnologia de incinerare este foarte costisitoare, iar energia obţinută prin acest proces nu poate fi considerată regenerabilă întrucât deşeurile sunt o resursă finită", a transmis USR.
Potrivit partidului, ţintele de reciclare ale României implică reducerea cantităţii de deşeuri care trebuie eliminate, prin urmare nu am mai avea nevoie de incinerare în următorii ani, iar incineratoarele în care se investeşte acum au o durată de viaţă de 30 de ani.
"Incinerarea nu este reciclare! Bucureştiul are nevoie de soluţii pentru colectare selectivă şi pentru sortare, în condiţiile în care gropile de gunoi actuale funcţionează fără autorizaţie şi oricum se vor umple în următorii ani. Să nu uităm că din 2020 vom plăti infringementul pentru neîndeplinirea ţintelor de reciclare, adică 250.000 de euro pe zi. Iar incinerarea contribuie din plin la neîndeplinirea acestor ţinte. Nu ne permitem aceste costuri, autorităţile ar trebui să îşi facă treaba în direcţia reciclării şi a gestionării responsabile a deşeurilor", a declarat senatorul USR Allen Coliban, preşedintele Comisiei pentru Mediu.
"Construirea unui incinerator amână dezvoltarea durabilă cu 30 de ani. Distrugerea prin ardere a unor materiale creează o cerere pentru alte ‘deşeuri’, încurajând exploatarea altor resurse. Prin ardere se generează particule foarte fine, mai mici de 2,5 microni, ce sunt reţinute de filtre doar în proporţie de 25-30%. Bucureştiul este oricum în procedură de infringement pentru calitatea aerului, din cauza pulberilor foarte fine, PM10", a precizat, la rândul său, deputatul USR Cornel Zainea, membru în Comisia pentru Mediu din Camera Deputaţilor.
USR arată că mai multe ţări din Europa renunţă la metoda de incinerare şi fac tranziţia către economia circulară prin care deşeurile sunt reciclate şi repuse pe piaţă cu o valoare şi mai mare decât cea iniţială. Franţa este una dintre statele care au anunţat că nu va mai construi incineratoare.
"Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat săptămâna asta că municipalitatea vrea să construiască mai multe staţii de incinerare în Bucureşti care să acopere măcar jumătate din sectoarele Capitalei prin investiţia primăriilor de sector. Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor prevede construcţia unui incinerator cu recuperare energetică cu o capacitate de 173.000 de tone pentru Bucureşti", a punctat USR.
USR face apel la Primăria Capitalei să regândească planul de management şi să construiască un sistem coerent de colectare selectivă şi reciclare care să rezolve problema deşeurilor.