Plasele de pescuit din insula Rum sunt mortale pentru cerbi

În Regatul Unit au fost fotografiate diferite specii de animale care au suferit consecinţele neglijenţei omului.
Cerb (Scottish Natural Heritage ‏)
Mioara Stoica
25.05.2018

Doi cerbi au murit în insula Rum, cea mai mare dintre Insulele Mici (Marea Britanie), prinşi cu coarnele în nişte plase de pescuit abandonate. În 2017, a fost fotografiat de către Scottish Natural Heritage (Snh) - o organizaţie care administrează rezervaţia naturală a insulei - un alt exemplar cu o frânghie înfăşurată în jurul coarnelor. Imaginile au fost făcute publice doar mai târziu, din cauza preocupărilor crescânde legate de poluarea marină.

Cerbi (Scottish Natural Heritage ‏)
Cerbi (Scottish Natural Heritage ‏)

„Deşeurile marine sunt o problemă enormă la nivel internaţional”, spune Lesley Watt directorul rezervaţiei din Rum, „dar acţiunile mici pot face o mare diferenţă şi toată lumea are un rol de jucat. Împreună cu multe alte organizaţii, noi de la Snh ne-am alăturat recent campaniei de reciclare a paielor folosite pentru băut şi acum reducem cantitatea de plastic de unică folosinţă, oferind personalului nostru pahare de călătorie reutilizabile”. „Dacă foloseşti punga ta atunci când faci cumpărături, sau aduni gunoiul după o zi petrecută la plajă, poţi salva viaţa unui animal.”

Studii numeroase efectuate în stomacul animalelor

În anii '50 cerbii roşii care populează insula au fost obiectul unor studii frecvente, efectuate de către cercetători pentru a înţelege mai bine comportamentul lor şi efectele suferite din cauza schimbărilor climatice. Dr. Richard Dixon, de la Friends of the Earth Scotland, a spus despre această specie: „Suntem obişnuiţi să ne uităm la poze cu animale de dimensiuni mici, cum ar fi păsări, mamifere şi ţestoase marine, care sunt frecvent afectate de deşeurile din plastic. Cu toate acestea, cerbii sunt cea mai mare specie afectată de deşeurile oamenilor aduse de mare”.

Datele privind animalele afectate de neglijenţa umană în Regatul Unit sunt îngrijorătoare. Un grup de voluntari a colectat peste 600 kg de gunoi de pe malul Red Point – din Gairloch, în Wester Ross - în timp ce în vara anului 2017, unii oameni de ştiinţă au susţinut că unele creaturi marine au ingerat bucăţi microscopice de deşeuri din plastic. Printre acestea se află, de asemenea, şi steaua de mare. Cercetătorii de la Scottish Association for Marine Science (Sams) din Oban au efectuat studii asupra anumitor specii marine şi asupra melcilor din Rockall Trough (în largul insulelor Western) constatând că mici obiecte din plastic au fost găsite în 48 la sută din animalele care trăiesc la peste 2.000 de metri adâncime.

Alţi cercetători, inclusiv oamenii de ştiinţă de la North Highland College UHI’s Environmental Research Institute di Thurso (Scotia), au studiat alte 34 specii şi au constatat că 74% dintre acestea au ingerat plastic. Cercetarea a implicat colonii de păsări marine din Europa de Nord, Rusia, Scandinavia, Groenlanda, insulele Svalbard, Insulele Feroe şi Islanda.

 (RSPB Cymru)
(RSPB Cymru)

Mai multe informaţii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor