Ultima tendinţă – moda ecologică
alte articole
După ani de zile de căutare, la nivel mondial, a unei soluţii la problema deşeurilor textile, H&M, Kering şi Worn Again s-au unit pentru a crea împreună un pionierat în tehnologia de reciclare a textilelor.
Fapte de genul "350.000 de tone de haine în valoare de peste 140 de milioane de euro sunt aruncate în fiecare an doar în Regatul Unit" şi "sunt necesari peste 20.000 de litri de apă pentru a produce un singur tricou de bumbac" sunt într-adevăr foarte îngrijorătoare, mai ales dacă ne gândim la cât de multe cămăşi pe care poate le-am aruncat pentru că tonul lor de gri nu se mai poartă în acest sezon,
Această problemă a devenit frustrantă, iar aceste trei companii îşi unesc eforturile pentru a face ceva care până acum nu a fost posibil, iar tone de elemente nedorite ajung în gropile de gunoi. Rezultatul va fi o nouă tehnologie pentru extracţia chimică a diferitelor fibre din ţesături, în vederea reciclării acestora.
Această tehnică funcţionează prin separarea şi îndepărtarea poliesterului şi bumbacului din ţesături vechi, reducând cantitatea de haine care ajung la gropile de gunoi în fiecare an. Odată ce au fost recuperate, poliesterul şi celuloza din bumbac pot deveni o nouă ţesătură. Astfel, viaţa unui tricou, până acum liniară ar putea deveni ciclică.
Odată ce procesele tehnologice sunt definitivate, proiectul brandului suedez H&M şi firmei de sport Puma, deţinută de conglomeratul de lux Kering, va dovedi viabilitatea comercială a acestora.
O alternativă "verde" poate fi foarte benefică pentru mediu. Anna Gedda, şef al serviciului de sustenabilitate de la H & M, a declarat: "Pe termen lung, acest lucru poate schimba modul de a face modă şi de a reduce masiv nevoia de extracţie a resurselor virgine ale planetei noastre."