Lamu, o insulă idilică unde bărcile vor fi construite din deşeuri de plastic [video]

Test-pilot pentru fabricarea bărcilor pornind de la bucăţi de plastic reciclat, colectate din deşeurile care continuă să se acumuleze pe plaje.
Dhow, o mică barcă de navigaţie tradiţională din Lamu, Kenia (metro.us)
Mioara Stoica
14.11.2017

Plajele insulei idilice Lamu, care aparţine de Kenya, sunt înconjurate de câteva case de piatră şi corali – clădiri construite de coloniştii europeni – şi de cantităţi enorme de gunoi în care domină plasticul. Pe insulă se mai află câţiva măgari care ajută la transport şi plimbă turiştii care vor să viziteze locurile.

Atunci când un vecin al insulei Lamu a organizat o activitate de curăţare a acestor plaje şi a reuşit să colecteze 33 de tone de gunoi într-o singură vară, organizatorul de safari fotografic Ben Morrison a decis că nu poate sta fără să se implice, văzând cum insula sa se distruge.

Morrison, un bărbos înalt, de origine britanico-etiopiană în vârstă de 42 ani, a decis să încerce să proiecteze un dhow, o mică ambarcaţiune tradiţională de navigaţie, din plastic reciclat colectat din plasticul din gunoi. Scopul său a fost să le ofere o piaţă agenţiilor de reciclare a deşeurilor şi, în acelaşi timp, să convingă populaţia locală că utilizarea în exces a lemnului local în construirea acestor bărci poate pune în pericol pădurea acestei mici insule.

"Este din ce în ce mai greu pentru constructorii de bărci locale să găsească lemn. Sper ca acest proiect să permită ca vechile abilităţi pentru construcţia de ambarcaţiuni să supravieţuiască în timp, dar trecând de la materialul lemnos la cel de plastic", a declarat Ben Morrison pentru Reuters.

Poluarea marină cu materiale plastice plutitoare reprezintă o problemă globală tot mai mare. Concentraţia de deşeuri provoacă daune vieţii marine în zone extinse în mările şi oceanele planetei. Într-unul dintre cele mai bine cunoscute studii din ultimii ani, cercetătorii au calculat că, dacă nu vor fi luate măsuri imediate pentru evitarea deşeurilor, în 2050 mările vor conţine mai multe bucăţi de plastic decât peşte.

Ben Morrison, în colaborare cu opt constructori de nave din Kenya, au elaborat o tehnologie pentru fabricarea de plăci din material plastic, care pot fi folosite de industria locală de reciclare pentru a construi nave. Un prim prototip ar putea naviga deja în acest an.

"Este dificil pentru noi să producem un material compatibil cu plastic reciclat", a spus el. "Nu este uşor. Uneori primim plăci de plastic din fabrică, pline de bule de aer. Nu putem construi cu ele şi trebuie să o luăm de la început", recunoaşte Morrison.

Ali Skanda, un constructor de nave în vârstă de 44 de ani, recunoaşte că la început a crezut că fabricarea de bărci din plastic era o „idee necugetată“, dar acum este convins că implementând sisteme de selecţie de materiale şi tehnologii avansate se pot obţine materiale reciclate de mare calitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor