Olanda amână aderarea României la Schengen

Olanda amână aderarea României la Schengen. Guvernul de la Haga va aştepta publicarea raportului pe Justiţie - raportul MCV - al Comisiei Europene, pentru a lua o decizie privind aderarea ţării noastre la Schengen, a precizat Ambasada Olandei la Bucureşti.
(photos.com)
Epoch Times România
09.10.2013

Olanda amână aderarea României la Schengen. Guvernul de la Haga va aştepta publicarea raportului pe Justiţie - raportul MCV - al Comisiei Europene, pentru a lua o decizie privind aderarea ţării noastre la Schengen, a precizat Ambasada Olandei la Bucureşti, pentru Mediafax.

Aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen este pe agenda Consiliului JAI din decembrie 2013 însă, conform ultimei declaraţii a purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene (CE), Mark Gray, publicarea Raportului MCV pe ţară a fost amânată pentru "începutul lui 2014." Raportul va include şi opinia CE asupra recentelor turbulenţe din Justiţie cauzate de revocarea din funcţie a procurorului DNA Lucian Papici şi de declaraţiile făcute ulterior pe această temă de premier, a precizat oficialul european.

Olanda va aştepta raportul MCV pentru a-şi stabili poziţia pe tema Schengen, a precizat Ambasada Olandei la Bucureşti: "Guvernul olandez va aştepta raportul MCV pentru a-şi stabili poziţia, în strânsă cooperare cu alte state membre, în ceea ce priveşte aderarea României la Schengen."

În răspunsul Ambasadei către Mediafax, oficialii olandezi subliniază că este important ca România să continue să ia "măsuri ireversibile şi de durată în vederea introducerii şi implementării reformelor în justiţie şi a luptei împotriva corupţiei, aşa cum s-a stabilit între România şi Uniunea Europeană".

Aderarea României şi a Bulgariei la Schengen urma să se discute în decembrie 2013, în cadrul reuniunii Consiliului JAI. Raportul MCV al Comisiei Europene urma să fie publicat în decembrie 2013 însă, conform declaraţiilor lui Mark Gray, publicarea s-a decalat pentru începutul anului viitor. Declaraţia lui Mark Gray a survenit la câteva zile după izbucnirea scandalului mediatic legat de revocarea din funcţie a procurorului Papici, considerată o ingerinţă a Executivului în Justiţie. Consiliul Europei, aflat "pe ultima sută de metri" cu redactarea raportului MCV a primit o serie de sesizări de la ONG-uri pe acest subiect şi urmează să analizeze situaţia de la DNA.

"(...) CE a primit o serie de sesizări de la organizaţiile non-guvernamentale privind situaţia DNA din România din ultimele zile, provocată de unele dispute referitoare la numirea unor procurori (...) Comisia Europeană va aborda, cu siguranţă, situaţia de la DNA în următorul raport, care va fi publicat la începutul anului viitor", a declarat Mark Gray.

Decizia Olandei de a a aşteaptă raportul MCV, anulează practic discuţiile pe subiectul intrării României în Schengen, întrucât pentru luarea unei decizii este nevoie de unanimitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor