Marea Britanie sprijină aderarea României la Schengen

Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti
Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti (Epoch Times România)
Epoch Times România
08.10.2013

Marea Britanie va sprijini aderarea României la Schengen, a declarat marţi ambasadorul Marii Britanii în România, Martin Harris.

Întrebat de jurnalişti dacă ţara sa va continua să sprijine aderarea României la Schengen, în ciuda modului în care a fost revocat din funcţie procurorul DNA, Lucian Papici, Martin Harris a declarat că ţara sa sprijină aderarea la Schengen întrucât România a îndeplinit condiţiile tehnice.

"Poziţia Guvernului Marii Britanii a fost exprimată în 2011 şi nu s-a schimbat: noi sprijinim aderarea României în spaţiul Schengen deoarece considerăm că România a îndeplinit condiţiile tehnice. Ştiu că alte ţări membre ale UE au ridicat consideraţii, în conexiune cu MCV, şi important pentru România este să răspundă la aceste consideraţii", a spus Martin Harris, intervievat de presă la Cluj-Napoca, unde a participat la conferinţa "Globalizarea şi noile economii" organizată la Universitatea Babeş-Bolyai.

Afirmaţiile ambasadorului britanic vin la câteva zile după ce premierul francez, Jean-Marc Ayrault a declarat în Adunarea Naţională că a discutat în două rânduri cu omologul său român, Victor Ponta şi i-a comunicat acestuia că România nu va primi un răspuns pentru Schengen până la 1 ianuarie 2014, dacă nu vor fi întrunite în totalitate condiţiile. Premierul francez a negat că ar fi vreo legătură între romi, problemă care a inflamat spiritele în Franţa şi aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

Şi Jean-Pierre Dufau, preşedintele grupului de prietenie Franţa-România din cadrul Adunării Naţionale, a declarat săptămâna trecută, la Bucureşti că "Franţa susţine aderarea României la Schengen în etape, dar sunt necesare progrese în acest sens." Întrebat ce şanse are România să primească un vot pozitiv din partea Franţei pentru aderarea la Schengen la început lui 2014, Jean-Pierre Dufau a evitat să dea un răspuns.

O poziţie fermă a avut însă purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Najat Vallaud-Belkacem care a declarat pe 26 septembrie, pentru postul de radio RMC, că "nu sunt întrunite condiţiile" pentru aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

Ministrul francez de Externe Laurent Fabius a declarat şi el, de asemenea, în Adunarea Naţională (AN), că Guvernul consideră că "nu sunt îndeplinite condiţiile pentru că România să se integreze în spaţiul Schengen la 1 ianuarie 2014."


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor