Macovei: "Optimismul şi minciuna lui Ponta & USL nu păcălesc Comisia Europeană"
alte articole
Europarlamentarul Monica Macovei şi-a exprimat opinia duminică, pe blogul personal, în legătură cu evenimentele întâmplate în ultima perioadă în domeniul justiţiei în România, precum şi despre impactul vizitei delegaţiei Comisiei Europene legată de Mecanismul de Cooperare şi Verificare la Bucureşti.
„Ponta şi MCV” înseamnă două lucruri: (1) Ponta minte opinia publică şi Comisia atunci când lucrurile merg prost exact din cauza lui şi a USL şi (2) Ponta se împăunează cu meritele altora acolo unde lucrurile merg bine. Dar şi împăunarea este mincinoasă, pentru că de fapt Ponta şi USL vor să oprească ce merge bine în justiţie, obiectivul lor fiind „împreună pentru corupţie”, obiectiv realizat prin mai multe metode, una fiind „să îi minţim pe europeni”. Aşa se făcea pe vremea lui Năstase in relaţiile cu Comisia Europeană, aşa face şi Ponta, copilul de mingi al condamnatului Năstase. În 2004, Năstase ne-a lăsat o clauză de salvgardare pe justiţie şi corupţie. Să vedem cu ce necazuri ne alegem după minciunile lui Ponta. S-ar putea însă să nu mai ţină tertipurile Năstase-Ponta-Voiculescu, pentru că vremurile s-au schimbat şi, mai ales, justiţia din România s-a schimbat.”, menţionează fostul ministru al justiţiei.
Monica Macovei afirma că “Singurele progrese din ultimele şase luni măsurate de MCV sunt datorate în totalitate unor magistraţi şi, în primul, rând judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care condamnă miniştri sau parlamentari uitându-se numai la probe, şi nu la funcţiile politicienilor inculpaţi. De aceea lor le mulţumim pentru „progrese”. Iar peste Ponta punem un X roşu care înseamnă: nu mai interveni în justiţie!”
Optimismul mimat şi minciunile lui Ponta & USL nu vor păcăli Comisia Europeană, care lucrează cu fapte reale, şi nu cu vorbe”.
Europarlamentarul face o retrospectivă a faptelor reale care au avut loc în România în ultima jumătate de an în zona justiţiei şi anticoruptiei. Ea consideră că aceste condamnări din ultima perioadă demonstrează că avem judecători profesionişti şi independenţi, care trebuie susţinuţi şi promovaţi ca model pentru toţi judecătorii din ţară. De fapt, “dosarele de corupţie cu politicieni ajunse în prezent în faza finală de judecată au fost lucrate de procurorii anticorupţie conduşi de Daniel Morar, înainte de a veni USL la putere”, adaugă Monica Macovei.
Europarlamentarul mai scrie pe blog că CSM a fost atacat politic de Ponta şi de trustul inculpatului Voiculescu, iar judecătorii şi procurorii din categoria celor independenţi şi curajoşi au fost supuşi unor campanii de denigrare practicate de Voiculescu.
Fostul ministru al justiţiei Monica Macovei punctează că “Guvernul nu a respectat solicitarea scrisă a Comisiei Europene de a organiza o selecţie pentru numirea procurorului general şi a procurorului şef al DNA “ şi că “Ponta a intervenit brutal în justiţie când a cerut procurorilor oprirea anchetelor privind mita de la bacalaureatul organizat la Liceul Bolintineanu.”
Opinia publică şi presa doresc să se finalizeze dosarul central al fraudelor de la referendumul de anul trecut, în care este cercetat şi membrul PSD Liviu Dragnea. În acest context, Monica Macovei a scris: “presa ştie că se lucra la Rechizitoriu actul de trimitere în judecată, dar acum nu mai este clar ce se întâmplă: va fi sau nu trimis Dragnea în judecată? Întreb şi eu, pentru că 'Dosarul Dragnea' a ajuns să fie văzut ca un test pentru noul procuror general Tiberiu Niţu, pe care Ponta l-a vrut musai acolo.”
"Ponta se împăunează cu meritele altora acolo unde lucrurile merg bine. Dar şi împăunarea este mincinoasă, pentru că de fapt Ponta şi USL vor să oprească ce merge bine în justiţie, obiectivul lor fiind „împreună pentru corupţie”
Un al fapt pe care Macovei îl enumeră pe blog este faptul că Ponta a dat indicaţii procurorilor chiar în şedinţa de Guvern, cerându-le miniştrilor să îi transmită „directorului CFR că îi trimit eu DNA-ul pe cap dacă mai vinde ceva din companie”. Numai pe vremea condamnatului Năstase se stabilea la partid ce dosare să facă procurorii.”
Maocvei mai supune atenţiei faptul că Ponta l-a numit ministru şi l-a ţinut în Guvern pe Fenechiu până când a fost condamnat la 5 ani închisoare, deşi Fenechiu fusese trimis în judecată de DNA în iunie 2012, iar Comisia Europeană îl avertizase pe Ponta în ianuarie 2013 că Guvernul îşi pierde credibilitatea cu astfel de personaje pe post de miniştri.
Fostul ministru al justiţiei mai susţine că “Modificările aduse Constituţiei de trupa USL desfiinţează statul de drept şi elimină principiul separaţiei puterilor în stat. Independenţa judecătorilor şi procurorilor este serios pusă la încercare de propunerile unor parlamentari USL, unii dintre ei cercetaţi penal şi cu interese clare de compromitere a justiţiei.”
Concluzionând situaţia evenimentelor din România din ultima perioadă, Monica Macovei afirma că ”Decontul de la Comisia Europeană va veni la sfârşitul anului, odată cu raportul MCV.
Salvarea noastră stă în judecătorii şi procurorii puternici şi profesionişti care nu se mai întorc din drum şi nu ii bagă în seamă pe Ponta & comp. O să treacă şi guvernarea pentru corupţie şi împotriva justiţiei, iar magistraţii corecţi, profesionişti si curajoşi vor fi tot aici. Vremurile grele trec, dar oamenii puternici rămân(Nicholas Taleb)
Aşteptăm raportul MCV din decembrie 2013.