"Papici, La revedere, Pa!" imediat după finalizarea rechizitoriului lui Dragnea

Premierul Victor Ponta
Premierul Victor Ponta (Epoch Times România)

"Să se supere şi Macovei şi mama lui Macovei", lui "Papici i s-au terminat mandatele. La re-ve-de-re! Pa." Sunt cuvintele pronunţate de Premierul Ponta statului de drept România, în direct la televizor, la scurtă vreme de la revocarea din funcţie a procurorului Lucian Papici, şeful secţiei I-a din DNA.

Vizibil nervos şi aproape ţipând la presă, premierul Ponta a explicat de ce Papici a fost revocat la doar câteva ore după finalizarea rechizitoriului în dosarul vicepremierului Dragnea, acuzat de fraudarea referendumului din 2012 (la comanda Ponta şi USL):

Nu ştiu cine a fost demis, Papici, marele basist, morărist. N-a fost demis, i s-a terminat mandatul. Şi lui Băsescu îi expiră mandatul, ce facem îi ţinem pe toţi la nesfârşit? Că moare ţara fără ei, să mai facă şi ei un dosar. Că şefi din ăştia puşi de Băsescu care trebuie să stea încă o sută de ani după ce pleacă el... Stă şi el procuror simplu, că nu s-a născut şef. S-a terminat şi dosarul, gata, a ajuns la doamna Kovesi. Pa şi la revedere. De ce trebuie să-i ţinem pe toţi basiştii care au făcut dosare politice după ce le-a expirat mandatul? Eu susţin că Daniel Moraru, cu Papici şi cu ai lui au făcut dosare politice anu' trecut când au luat oamenii şi i-au pus să jure cu mâna pe Biblie pentru că au votat la referendum, sunt dosare de poliţie politică. Am spus-o şi o spun mereu. Să se supere Macovei şi mama lui Macovei", a spus Ponta la România TV.

Ca procuror şef, Papici a supervizat instrumentarea dosarelor unei întregi pleiade de mari corupţi: Dan Voiculescu, Gigi Becali, Adrian Năstase, Cătălin Voicu, Decebal Traian Remeş la care s-a adăugat cazurile mai puţin răsunătoare dar la fel de grave de magistraţi corupţi, poliţişti, vameşi, etc.

Procurorul Tiberiu Niţu prelungise pe 23 septembrie delegarea lui Papici în funcţia de conducere cu încă trei luni, la cererea expresă a procurorului-şef al DNA, Laura Kovesi. La scurt timp după ce în presa a apărut ştirea că rechizitoriul lui Dragnea a fost finalizat şi vicepremierul va fi trimis în judecată pentru fraudarea referendumului pentru demiterea lui Băsescu, Papici a fost revocat.

Soarta vicepremierului acuzat de fraudarea referendumului din 2012 ajunge pe mâinile Codruţei Kovesi, care va ţine (sau nu) cont de rechizitoriul primit de la procurorul "demis".

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, Papici a fost revocat din funcţie deoarece ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a transmis, potrivit legii, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) noile propuneri de procurori pentru funcţiile de conducere din DNA.

Însă Laura Kovesi susţine că Procurorul General Tiberiu Niţu nu a respectat Regulamentul Direcţiei, potrivit căruia pentru delegările în funcţii de conducere trebuie o recomandare din partea ei, recomandare care nu a fost solicitată în prealabil de Procurorul general Niţu.

Locul lui Papici va fi luat de Iuliana Bendeac, procuror fără multă experienţă în DNA, care, la fel ca şi Papici a fost delegată, nu numită pe post. Odată cu Papici, a fost revocată şi adjuncta sa, Mariana Alexandru.

Lucian Papici a fost numit şeful secţiei I-a din DNA în 2007, la propunerea fostului ministru al Justiţiei, Monica Macovei. Adjuncta sa, Mariana Alexandru a fost numită în funcţie de Codruţa Kovesi. Papici şi Mariana Alexandru au lucrat împreună la dosarele multor grei ai politicii: Adrian Năstase, fostului senator PSD Cătălin Voicu etc. În cazul lui Năstase, Mariana Alexandru a fost practic anchetatorul principal fiind artizana trimiterii lui Adrian Năstase, mentorul premierului Ponta, în închisoare, chiar dacă pentru puţin timp.

Mişcarea lui Ponta, văzută din "exterior"

Demiterea lui Papici este considerat un (nou) caz grav de încălcarea a principiului separării puterii în stat de către Premier. Vine la puţină vreme după presiunile făcute asupra ministrului Stroe, pentru îndulcirea noului Cod Rutier şi avizarea sa prin OUG şi la puţin (mai mult) timp după presiunile făcute de Ponta în vară tot asupra lui Stroe, când a forţat poliţia să nu îi mai ducă la secţie, pentru investigaţii, pe elevii liceului "Dimitrie Bolintineanu", acuzaţi de fraudarea examenului de bacalaureat.

"Dincolo de lovitura de ghioagă administrată independenţei Justiţiei române, ceea ce dă fiori este cinismul relaxat cu care V. Ponta a vorbit. Arată că un mafiot călare pe situaţie, care nu mai e nevoit să zâmbească democratic." Cristian Tudor Popescu

Deşi principiul este acelaşi, revocarea lui Papici este privită ca fiind un gest cu mult mai grav. Papici este revocat după ce a instrumentat cazul unui stâlp al PSD-ului, acuzat că a încercat să fraudeze nu bacalaureatul ci un "examen" de maturitate al poporului român care îşi decidea soarta politică pe termen mediu/lung: referendumul pentru demiterea sau menţinerea în funcţiei a preşedintelui Băsescu versus preluarea puterii de către coaliţia Ponta PSD - Antonescu PNL.

Fostul ministru al justiţiei, Cătălin Predoiu declară că gestul lui Ponta compromite raportul de ţară al României. Revocarea din funcţie a lui Papici vine la scurt timp după ce experţii Comisiei Europene pe MCV au părăsit România. Miercuri, ministrul francez al Afacerilor Europene, citat de Mediafax a declarat, în contextul ultimelor veşti proaste legate de contestata noastră intrarea în Schengen, că "se pare că raportul MCV nu va fi pozitiv." Demiterea lui Papici îl va face şi mai puţin pozitiv.

Cristian Tudor Popescu, care a comentat de-a lungul vremii multe dintre acţiunile lui Ponta, este de această dată vizibil excedat de declaraţiile premierului pe tema revocării din funcţie a lui Papici, procurorul marilor corupţi.

Referindu-se la declaraţiile televizate ale lui Ponta, Cristian Tudor Popescu este siderat de "apogeul" atins de premier în evoluţia sa ca politician: "

"Pisicuţ care hămăie, Victor Ponta? Mie mi se pare mai degrabă un pui de aspidă cu ochelari (...) Aspidă i se mai zice năpârcii, o năpârcă groasă care acum nu mai e pui, s-a ridicat în coadă şi îşi lansează limbă bifurcată: „Papici e un procuror basist care a făcut dosare politice”.

Declaraţia e încremenitoare pentru că aparţine unui premier pe deasupra şi fost procuror. Ce înseamnă procuror basist din punct de vedere juridic? Ce înseamnă dosar politic din punct de vedere juridic? l-aş fi întrebat pe loc pe juristul V. Ponta. Eu ştiu că în Justiţie există procurori care aplică legea corect, care întocmesc dosare în acord cu litera şi spiritul ei şi procurori care, voit sau nu, fac dosare eronate sau insuficient acoperite cu probe. Nimeni nu a formulat astfel de acuze la adresa procurorului Lucian Papici, al cărui nume subsemnatul îl aud pentru prima dată. Şi aflu că a lucrat la dosarele Năstase, generalul Voicu, Voiculescu, Becali, Remeş. Şi că tocmai a încheiat rechizitoriul în dosarul Liviu Dragnea - vot la referendum...

Dincolo de faptul că, prin remiterea lu Papici, Ponta "din înalta funcţie de premier, doctorul în drept Ponta îi dă un flit în ochi lui Montesquieu, ăla cu separaţia puterilor în stat" ce îl şochează cu adevărat pe Tudor Popescu este lipsă de ruşine şi cinismul premierului român:

Popescu nu se poate împiedica să remarce că Ponta nici măcar nu se mai oboseşte să însceneze procese, cum făcea Securitatea în anii 50, ci taie capete direct.

"Năpârca ajunsă la maturitate nici măcar nu mai recurge la înscenarea unui proces, cât de sumar, cum făcea Securitatea în anii '50, decretează direct pedepsirea „uneltitorului contra ordinii sociale. (...) Dincolo de lovitura de ghioagă administrată independenţei Justiţiei române, ceea ce dă fiori este cinismul relaxat cu care V. Ponta a vorbit. Arată că un mafiot călare pe situaţie, care nu mai e nevoit să zâmbească democratic." îşi încheie expozeul CTP, într-un registru care nu mai are nevoie de nici un comentariu suplimentar.