Deciziile lui Ponta stârnesc valuri până la Bruxelles

Premierul Victor Ponta.
Premierul Victor Ponta. (Epoch Times România)

Ingerinţa lui Ponta în justiţie a depăşit cu mult cadrul naţional. Situaţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) va fi reflectată în următorul raport din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Mark Gray.

"Ca întotdeauna, situaţia DNA va fi reflectată în următorul raport MCV, dar nu comentăm numirile individuale," a precizat Mark Gray, referindu-se la procedura de înlocuire a procurorilor Lucian Papici şi Mariana Alexandru. informează Agerpres.

Raportul MCV reflectă starea de sănătate a justiţiei şi progresele făcute în lupta contra corupţiei. Întrebat dacă executivul european ia în calcul o decalare a prezentării raportului MCV pentru că nu afecta discuţiile legate de aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen, Gray a precizat că până acum nu a fost stabilită data la care va fi prezentat raportul.

Că revocarea din funcţie a lui Papici şi declaraţiile inflamate şi inflamatorii ale politicienilor care i-au urmat vor fi reflectate în raportul MCV reiese şi din declaraţiile făcute de ambasadorul Olandei la Bucureşti, Matthijs van Bonzel. La scurt timp după războiul declaraţiilor mediatice legate de revocarea lui Papici, ambasadorul Olandei (ţară care nu părea foarte convinsă nici înainte de incidentul Papici că intrarea Românei în Schengen este ceva foarte oportun) a sancţionat derapajele mediatice ale guvernanţilor, declarând că politicienii trebuie să se abţină de la comentarii şi interferenţe în politicile Procuraturii.

"Trebuie cu toţii să ne abţinem de la comentarii şi interferenţe în politicile Procuraturii. Independenţa şi profesionalismul Procuraturii sunt cruciale pentru a pune în aplicare statul de drept, faţă de care România s-a angajat prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare, ca stat membru al UE, precum şi ca stat membru al Consiliului Europei. Această independenţă şi acest profesionalism pot doar să evolueze dacă sunt respectate de către noi toţi", arată ambasadorul într-o declaraţie remisă hotnwes.

Valurile stârnite în Europa de ingerinţa executivului în justiţie ar putea căpăta valoare de tsunami dacă, aşa cum a promis Vasile Blaga, PDL-ul va sesiza Comisia Europeană asupra faptului că Ponta încearcă să sugrume şi presa, cea de a patra putere în stat.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a informat vineri că partidul său va trimite o scrisoare vicepreşedintelui Comisiei Europene Viviane Reding în privinţa noului Cod a insolvenţei care conţine articole concepute pentru"subjugarea presei".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne