Raportul MCV pentru România amânat în 2014

(ODD ANDERSEN / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
08.10.2013
Publicarea Raportului privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru România (MCV) s-a amânat pentru "începutul anului 2014", a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene (CE), Mark Gray.
Există prezumţia că publicarea raportului ar fi fost decalată pentru a nu afecta negativ discuţiile legate de aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen. Raportul, care ar fi trebuit să fie publicat în decembrie 2013 va aborda şi subiectul revocării din funcţie a procurorului Papici şi a adjunctei sale, Mariana Alexandru.

Întrebat de sesizarea ActiveWatch şi a Asociaţiei pentru Monitorizarea Justiţiei (AMJ) privind situaţia de la DNA, Mark Gray a declarat că nu este la curent cu sesizările menţionate de presă însă a confirmat că "situaţia" de la DNA va fi inclusă în următorul raport MCV:

"Nu sunt la curent cu această scrisoare. Dar ştiu că CE a primit o serie de sesizări de la organizaţiile non-guvernamentale privind situaţia DNA din România din ultimele zile, provocată de unele dispute referitoare la numirea unor procurori (...) Comisia nu a comentat, nu comentează şi nu va comenta numirile individuale, cazurile particulare ale unor procurori. Nu acesta este rolul nostru. Comisia Europeană va aborda, cu siguranţă, situaţia de la DNA în următorul raport, care va fi publicat la începutul anului viitor", a spus purtătorul de cuvânt.

Mark Gray a ţinut să reamintească rolul strategic jucat de DNA în îndeplinirea obiectivelor trasate României în cadrul MCV.

"În toate rapoartele sale, Comisia Europeană a identificat DNA ca una dintre cele mai eficiente instituţii care au permis României să progreseze în îndeplinirea obiectivelor din cadrul MCV. DNA are un palmares puternic în ceea ce priveşte independenţa şi obiectivitatea", a mai spus Gray.

ActiveWatch şi AMJ au adresat o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, vicepreşedintelui CE şi comisarului pentru Justiţie Viviane Reding, comisarului european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, şi secretarului general al CE, Catherine Day Civil, reclamând ingerinţa premierului Ponta în Justiţie.

Cele două organizaţii au sesizat Comisia Europeană asupra faptului că recentele declaraţii publice ale prim-ministrului Ponta la adresa lui Papici şi a altor procurori DNA "aduc o gravă atingere bunului mers al justiţiei în România".

AMJ şi Active Watch se referă la afirmaţii făcute de Ponta în data de 2 octombrie, când, cu ocazia unui interviu acordat postului România TV pe 2 octombrie, premierul l-a acuzat pe Lucian Papici că ar fi făcut "dosare politice" şi că "e un procuror basist."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor