Ocultul Dughin, ideologul Kremlinului, instruieşte separatişti din estul Ucrainei
alte articole
O înregistrare video în care analistul politic al Moscovei, Alexei Dughin, o instruieşte pe Katerina Gubareva cu privire la noile directive a grupărilor extremiste din estul Ucrainei a fost difuzată de către publicaţia online BY24.org pe data de 29 martie şi a atins rapid un număr imens de vizionări, a notat VoiceofUkraine.
Dughin, unul din profesorii Universităţii de Sociologie din Moscova şi ideologul preşedintelui rus Vladimir Putin, este în prezent unul din cei mai controversaţi oameni politici ai Rusiei şi iniţiatorul ideii eurasiatice.
Kateryna Gubareva este soţia lui Pavlo Gubarev, unul din liderii separatiştilor din regiunea Doneţk. Gubarev a fost reţinut recent de către Serviciile Secrete Ucrainene (SBU) pentru tulburări.
Printre instrucţiunile acordate de Dughin subordonaţilor extremişti din estul Ucrainei se găsesc următoarele idei:
Conform directivelor de la Moscova, toţi politicienii ucraineni care vor participa la alegerile prezidenţiale din data de 25 mai sunt trădători. Asta se aplică şi liderilor din partidul Regiunilor, partidul pro-Kremlin al Ucrainei.
Moscova încă îl susţine pe Viktor Ianukovici, fostul preşedinte ucrainean demis şi cu ajutorul politicienilor din partidului Regiunilor, în urma mişcărilor din luna februarie.
Conform Vocea Rusiei, Ianukovici ar trebuie să conducă forţele pro-Rusia din estul Ucrainei pentru a înlătura de la putere noul guvern de la Kiev.
Marşurile separatiste din Doneţk care îl susţin pe Ianukovici au strâns un număr mic de oameni. După retragerea din Rusia, Ianukovici şi-a pierdut o mare parte din popularitatea pe care o avea în Ucraina însă este în continuare un pion necesar pentru planurile Moscovei.
Separatiştii ar trebui să nu coopereze în nici un fel cu noul guvern de la Kiev, ci ar trebui să se ”comporte într-un mod radical”. Practic, Dughin îi incită pe separatiştii din estul Ucrainei la nesupunere civilă.
Moscova va susţine apoi războiul civil care va lua naştere în Ucraina, facilitând destrămarea ţării, a mai afirmat Dughin.
”Kremlinul este determinat să lupte pentru independenţa regiunilor din sud estul Ucrainei”, a precizat Dughin.
Cine este Dughin, iniţiatorul ideologiei Uniunii Eurasiatice adoptate de Putin
Alexander Gelievici Dughin s-a născut pe 7 ianuarie 1962, la Moscova. O figură publică a Rusiei, acesta este considerat un filozof, un om politic şi sociolog. Activitatea sa politică a avut ca scop conturarea ideii unei Rusii pe post de super-putere prin integrarea Rusiei cu celelalte republici sovietice într-o Uniune Eurasiatică (UEA), oarecum pe structurile vechiului URSS.
În 1979, Dughin s-a înscris la Institutul de Aviaţie al Moscovei dar a fost exmatriculat în al doilea an de studiu din cauza rezultatelor academice slabe. Totuşi, asta nu l-a oprit pe Dughin să prezinte o diplomă de absolvire la prezentarea tezei sale în faţa Consiliului Academic al Universităţii de stat Rostov. Diploma respectivă provenea de la Institutul de Inginerie Novorcherkassk însă nu se cunoaşte nici până în acest moment când l-a absolvit.
În 1980, împreună cu Geydar Dzhemal, Dughin s-a înrolat în cercul ”Ordinului Negru SS”, fondat şi condus de către Yevgeny Golovin, (aşa numitul ”Reichsfuhrer”), unul dintre primii membrii ai ”noii drepte” ruseşti. Încă de atunci, Dughin se consideră un discipol al lui Golovin.
În 1988, Dughin şi Dzhemal s-au înrolat în Frontul Naţional Patriotic Memorandum al lui Dimitri Vasilyev, însă la scurt timp după Dughin a fost dat afară din cadrul organizaţiei.
Conform comunicatelor oficiale, Dughin a fost dat afară din cauza ”contractelor întreţinute cu reprezentanţii cercurilor oculte şi sataniste dizidente şi, în particular, cu scriitorul Yuri Mamleyev.
Din 1990 până 1992, Dughin a lucrat la arhivele declasificate ale KGB, pe care le-a folosit la publicarea unor serii de articole, a unor cărţi şi la lansarea unui program de televiziune denumit ”Secretele Secolului”.
Un an mai târziu, reconstrucţia şi distrugerea Uniunea Sovietice l-a determinat pe Dughin să-şi schimbe atitudinea faţă de regimul sovietic şi comunist. Acesta a analizat înfrângerea USSR-ului în timpul ”Războiului Rece” dintr-un punct de vedere geopolitic degenerat – ”civilizaţia maritimă” (atlantică) a câştigat în faţa ”civilizaţiei terestre”.
Treptat Dughin şi-a alcătuit o nouă ideologie bazată pe un talmeş-balmeş de idei marxiste, bolşevic-naţionaliste combinate cu ortodoxia pravoslavnică, pe ideologia noii stângi şi pe "metafizica consumerismului".
În 1993, Dughin a apărat Sovietul Suprem al Rusiei iar căderea Parlamentului a devenit pentru el o tragedie personală. La scurt timp după, Dughin a creat Partidul Naţional Bolşevic (PNB) împreună cu Eduard Limonov şi Yegor Letov, aflându-se într-o opoziţie ireconciliabilă cu preşedintele de atunci, Boris Yelţîn. La acel timp, partidul acestora era binecunoscut pentru viziunile radicale, anti-liberale şi anti-americane.
În anii următori, Dughin a publicat, în calitate de lider ideologic al PNB, un număr mare de texte radical-politice şi "metafizice" ce se diferenţiau de restul scriiturilor prin natura lor metaforică.
Pe parcurs, Dughin a dezvoltat şi un interes în aşa zisele ritualurile vechi al ortodoxiei ruseşti, ce l-ar fi făcut să promoveze păstrarea mai multor ritualuri şi credinţe vechi.
În 1998, Dughin şi Limonov au luat-o pe drumuri diferite. După despărţire, Dughin a devenit consilierul lui Gennady Seleznyov, şeful Dumei de Stat iar din 1999 a condus Centrul de Expertize Geopolitice a Consiliului Securităţii Naţionale afiliat Şefului Dumei de Stat. În tot acest timp, Dughin lectora pentru membrii Statului Major al Rusiei.
Cu venirea lui Vladimir Vladimirovici Putin la putere, activitatea politică a lui Dughin s-a transformat, devenind dintr-un opozant radical al guvernului anterior într-un loialist al guvernului actual de la Kremlin, iar în prezent, acesta coordonează din cercul intim al lui Putin, ambiţiile eurasitice ale Federaţiei Ruse.