NATO suspendă cooperarea cu Rusia şi consolidează apărarea Estului

Secretarul de Stat american John Kerry
Secretarul de Stat american John Kerry (Justin Lane-Pool / Getty Images)

Kerry: Angajamentul Americii la principiul de bază al NATO - că un atac asupra unui membru al alianţei va fi considerat un atac asupra tuturor - este "de neclintit "

Miniştrii de externe ai NATO au început marţi să consolideze apărarea membrilor alianţei, deoarece ameninţarea din partea Rusiei este tot mai insistentă, secretarul de stat John Kerry subliniind în acest sens angajamentul SUA pentru securitatea lor "de neclintit".

Miniştrii celor 28 de naţiuni membre NATO au ordonat, de asemenea, suspendarea tuturor "cooperărilor civile şi militare" cu Rusia lui Vladimir Putin, asigurându-se că o linie de comunicare cu Kremlinul rămâne deschisă la nivel de ambasadori.

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord se confruntă cu cea mai acută criză geopolitică din ultimii ani: anexarea unilaterală a Peninsulei Crimeea de către Moscova, pe care administraţia Obama şi aliaţii săi o condamnă ca pe o cotropire.

Marţi, aproximativ 35.000 - 40.000 de trupe ruseşti echipate cu tancuri, alte vehicule blindate şi aeronave au rămas poziţionate în apropierea graniţei cu Ucraina, potrivit unei declaraţii dată de un oficial militar al NATO pentru AFP, care a vorbit sub condiţia anonimatului din cauza naturii sensibile a informaţiilor.

Oficialul militar a descris acumularea forţelor ruseşti ca "o forţă de luptă completă", extrem de periculoasă pentru Ucraina.

Aceste trupe, precum şi viitoarele mişcări agresive pe care Kremlinul le-ar putea face, au devenit o preocupare tulburătoare pentru ţările NATO, în special din est, majoritatea membrilor Alianţei - statele baltice, Polonia şi România.

Pentru a linişti aliaţii, Kerry a declarat la o conferinţă de presă, că SUA a trimis deja şase avioane F - 15 pentru a efectua patrule aeriene peste Marea Baltică, a desfăşurat 12 avioane F-16 în Polonia şi a trimis nava USS Truxtun, un distrugător ghidat de rachete în Marea Neagră.

"Şi mai mult sprijin din SUA este pe drum", a declarat Kerry.

La reuniunea de marţi după-amiază, unde el a participat cu miniştrii de externe, secretarul a spus: "mai mulţi aliaţi au promis contribuţii proprii pentru a se asigura că fiecare aliat de la Marea Baltică la Marea Neagră se simte în siguranţă". El nu a oferit detalii.

Un înalt oficial american de apărare a declarat că SUA a fost, de asemenea, gata să trimită o echipă mică de soldaţi în Europa şi a încurajat aliaţii NATO să contribuie cu mai multe aeronave la misiunea de patrulare în zona aeriană baltică.

În pofida anexării Crimeei, Putin şi alţi oficiali de la Kremlin au afirmat că Rusia nu are nicio intenţie de a invada alte zone ale Ucrainei. Ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a insistat, totuşi, marţi că Moscova vrea un "acord politic care ar lua în considerare interesele şi drepturile întregului popor ucrainean".

La întâlnirile desfăşurate în spatele uşilor închise, Kerry şi colegii săi canadieni şi europeni s-au pus de acord în unanimitate cu privire la măsurile pe care NATO trebuie să le ia ca răspuns la acţiunile Rusiei.

Un oficial civil al alianţei care a participat la sesiune şi a informat reporterii după aceea, a declarat sub condiţia anonimatului că măsurile pot include implementarea şi consolidarea activelor militare în ţările membre NATO, care simt că acţiunile Moscovei ar putea reprezenta o ameninţare la adresa securităţii lor, precum şi o creştere a nivelului de pregătire pentru o reacţie rapidă a NATO. Alte măsuri includ o revizuire a planurilor de răspuns la criză ale NATO, precum şi pregătirea militară şi programul exerciţiilor.

În timp ce NATO a dispus suspendarea "tuturor cooperărilor civile şi militare" cu Rusia, secretarul general Anders Fogh Rasmussen, a declarat mai târziu, că unele programe de cooperare reciproc avantajoase cu ruşii s-ar putea continua, cum ar fi proiectul de formare a personalului anti-drog în Afganistan, Pakistan şi Asia Centrală.

Generalului forţelor aeriene americane, care este comandantul militar suprem al NATO, Philip Breedlove, i s-a ordonat să elaboreze planuri care să ofere reasigurare vizibilă pentru ţările Alianţei din Europa Centrală şi de Est, că alte naţiuni NATO sunt gata să le ajute să se proteje "pe sol, aer şi pe mare", a declarat Kerry.

Angajamentul Americii la principiul de bază al NATO - că un atac asupra unui membru al alianţei va fi considerat un atac asupra tuturor - este "de neclintit ", a spus secretarul de stat.

Miniştrii NATO s-au întâlnit, de asemenea, marţi, cu ministrul de externe ucrainean Andri Deshchitisa. Kerry a spus că "au stat împreună pentru apărarea dreptului Ucrainei de a-şi alege viitorul şi îpentru apărarea dreptului internaţional". Kerry a criticat ceea ce el a numit "tactici de intimidare ale Rusiei, în special desfăşurarea de forţe fără precedent în jurul graniţelor Ucrainei".

Luni, Ministerul Apărării din Rusia a declarat că un batalion - aproximativ 500 de militari - au fost retraşi, dar secretarul general al NATO a minimalizat declaraţiile despre o mare retragere.

"Acest lucru nu este ceea ce am văzut", a declarat Rasmussen reporterilor. "Şi această acumulare militară masivă nu poate contribui în niciun fel la o descaladare a situaţiei - o descaladare pe care ne dorim cu toţii să o vedem. Aşa că continui să îndemn Rusia să-şi retragă trupele, să-şi respecte obligaţile internaţionale şi să se angajeze într- un dialog constructiv cu Ucraina".

Ministrul de externe ucrainean Deshchitisa a declarat la o conferinţă de presă separată că miniştrii NATO au tratat situaţia Ucrainei cu "înţelegere, sprijin şi cunoştinţe".

Între timp, Rusia a urcat brusc preţul gazelor naturale pentru Ucraina şi a ameninţat că va revendica miliarde din reducerile anterioare. Astfel, Alexei Miller, şeful gigantului de gaze naturale controlat de stat, Gazprom, a declarat că aceasta a retras măsura de reducere a preţului stabilită în decembrie la 268.50 dolari/ 1.000 de metri cubi şi marţi a fixat preţul la 385.50 dolari/ pe 1.000 de metri cubi pentru cel de-al doilea trimestru.

Tot marţi, parlamentul rus a anulat acordul cu Ucraina pentru închirierea Flotei Mării Negre în Crimeea până în 2042 pentru 98 de milioane de dolari/ an, precum şi reducerile pentru gazele naturale ruseşti.

La Washington, Congresul american a aprobat marţi, după o săptămână de discuţii intense, planul de ajutorare a Ucrainei, care cuprinde, totodată, sancţiuni împotriva Moscovei, ca represalii la alipirea Crimeei de către Rusia. Planul prevede garantarea unor împrumuturi de un miliard de dolari, şi a fost aprobat de o largă majoritate a Camerei Reprezentanţilor. Textul planului, adoptat săptămâna trecută de Senat, urmează să fie promulgat de preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, pentru a intra în vigoare.

Preşedintele american, Barack Obama, a declarat că Ucraina va primi "mijloacele esenţiale pentru asigurarea stabilităţii economice şi revenirii la creştere şi prosperitate".

Unele informaţii au fost preluate de la AFP