Radu Mazăre: "Milionarii" din port vinovaţi de dosarele sale penale
alte articole
Radu Mazăre, primarul municipiului Constanţa, a afirmat marţi că la originea numeroaselor sale dosare penale sunt "milionarii", marii operatori care plătesc sume infime pe terenuri închiriate în port şi care aproape toţi "au legături cu fosta sau actuala Securitate".
Prezent la Curtea de Apel Bucureşti, unde s-a judecat un nou termen în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri, primarul Constanţei a dat o declaraţie în legătură cu cauza pentru care este atât de căutat de procurori. Acesta a spus că sunt vinovaţi milionarii din port, care plătesc puţin pe terenurile închiriate şi au legătură cu fosta sau actuala securitate.
"Această frenezie a procurorilor pe capul nostru, la Constanţa. De la Port, de acolo ni se trage, pentru că operatorii din port, cei mari, milionarii din port, plătesc foarte puţin statului român pe terenuri, plătesc chiriile de acum 20 de ani, plătesc 0,02 dolari pe metru pătrat. Portul, când scoate la licitaţie acum, scoate la licitaţie cu de 10 ori mai mult. Toţi aceşti operatori sunt persoane private, care au privatizat nişte foste societăţi ale statului şi care aproape toţi au legături cu fosta sau actuala securitate".
Ca să exemplifice, Radu Mazăre s-a referit la societatea Chimpex, "care face tot traficul de minereu din România pentru Sidex". Primarul Constanţei a afirmat că societatea fost privatizată în 1997 şi a fost cumpărată de Grupul Internaţional Bali, al cărui reprezentant în România era generalul Stănculescu şi generalul Dan Drăgoi. “Băiatul generalului Dan Drăgoi este fostul ministru de Finanţe, Bogdan Drăgoi, actualul consilier al lui Băsescu. Şi pot să vă mai dau exemple de asemenea societăţi câte vreţi. Spre exemplu, cel cu platforma de foraj şi cu toate discuţiile, prietenul lui Băsescu, unde a fost să-l viziteze pe platformă, care a luat un credit mare acum de la CEC, pentru o nouă platformă, un alt operator din port, cu relaţii sus-puse, în rândul serviciilor şi al preşedintelui”, a acuzat primarul Constanţei.
Problema majorării pachetului de acţiuni deţinute de Primăria Constanţa în Portul Constanţa a devenit stringentă, în special după recentele declaraţii ale ministrului Transporturilor, Dan Şova, care a anunţat că administraţia Mazăre va avea 33% din acţiunile portului Constanţa, atunci când Portul Constanţa va deveni companie publică.
Având în vedere această declaraţie, Radu Mazăre a emis teoria că marii operatori din port se tem că acţiunile portului vor fi scoase la bursă şi că noii proprietari vor fi nemulţumiţi de chiriile infime pe care le plătesc aceşti milionari din port statului român de 20 de ani.
Referindu-se la „milionarii din port“, Radu Mazăre, a afirmat: „Ei doresc să se menţină contractele de utilizare a terenului cu statul, pentru că marii operatori din Port plătesc aceleaşi tarife din 1990. Când s-au privatizat, acum 20 de ani, au spus că statul nu e bun administrator. Acum au societăţile lor private, vor să rămână în contract cu statul. De fapt, aici este miza”, susţine edilul constănţean.
Liberalul Ludovic Orban este de vină
Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură (CCINA) Constanţa şi preşedinte interimar al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, a comentat, luni în legătură cu această temă într-o conferinţă de presă că „Portul Constanţa nu poate fi susţinut de o administraţie locală pentru că nivelul investiţiilor din Port, chiar dacă vorbim despre fonduri europene, este mare. Când vorbim despre investiţii europene, trebuie să te gândeşti la cofinanţare“.
Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Constanţa a mai afirmat că „ministrul Şova a înţeles greşit că Administraţia Portului nu are voie să facă profit. Profitul trebuie să-l facă operatorii portuari, care plătesc taxe şi impozite la stat“. Acesta a afirmat ă greşeala aparţine fostului ministru al Transporturilor, liberalul Ludovic Orban, care “a deschis Cutia Pandorei şi a dat 20% către Fondul Proprietatea şi 20% către Primăria Constanţa“.
Poziţia liberalilor constănţeni
Liberalii din Constanţa şi-au exprimat luni poziţia oficială pe tema Portului Constanţa: „Partidul Naţional Liberal atrage atenţia asupra unor posibile reacţii negative din partea partenerilor NATO, în special SUA, în cazul pierderii controlului statului român, prin Ministerul Transporturilor, asupra Portului Constanţa“, se arată într-un comunicat de presă.
În opinia liberalilor, „cedarea controlului Portului Constanţa de la Ministerul Transporturilor la Primărie reuşeşte, în mod pervers, să transforme un port la Marea Neagră într-un port la lacul Siutghiol“, scrie în comunicat.
Dan Şova despre administrarea portului Constanţa
Dan Şova, noul ministru al Transporturilor, a făcut cunoscut săptămâna trecută într-o emisiune TV, planul pe care îl are Guvernul în legătură cu Portul Maritim Constanţa, şi anume de a oferi mai multe acţiuni Primăriei Constanţa pentru ca aceasta să deţină un procent de 33%. Şova a informat că Ministerul Transporturilor va deţine tot 33%, un procent de 14% din acţiuni va fi tranzacţionat pe bursă, Portul Constanţa urmând a fi transformat în companie publică.
"În acest moment, Ministerul Transporturilor are 60% în administraţia Portului Maritim Constanţa, Primăria Constanţa are 20% şi Fondul Proprietatea are 20%. Intenţia noastră este de a mai da acţiuni către Primăria Constanţei pentru a ajunge la un procent de 33%, din ceea ce rămâne să scoatem pe bursă 14%, în aşa fel încât să avem: Ministerul Transporturilor - 33%, Primăria Constanţa - 33%, 14% scos pe bursă şi 20% Fondul Proprietatea", a anunţat Dan Şova.
Radu Mazăre este acuzat în trei dosare de retrocedări ilegale
Radu Mazăre, primarul municipiului Constanţa, a fost prezent, marţi, la Curtea de Apel Bucureşti, unde s-a judecat un nou termen în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri. Instanţa a amânat judecarea cauzei pentru 29 aprilie, întrucât nu a fost terminată expertiza solicitată la termenul anterior.
DNA l-a trimis în judecată pe Radu Mazăre la 28 octombrie 2008 în dosarul privind atribuirea nelegală a unor terenuri. În acelaşi dosar este implicat Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, împreună cu alte 35 de persoane, printre care foşti şi actuali funcţionari din Primăria Constanţa şi Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici.
Prejudiciul în această cauză a fost estimat la aproximativ 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro în dauna municipiului Constanţa, potrivit DNA.
Cele 37 de persoane sunt acuzate că au încălcat Legea 10/2001 privind persoanele îndreptăţite la restituire, termenul de depunere a cererilor, indisponibilizarea bunurilor restituibile în natură, competenţa de soluţionare a cererilor de restituire, întinderea suprafeţei revendicate.
Radu Mazăre este cercetat de DNA în trei dosare legate de retrocedări de terenuri.