Şi animalele suferă de căldură pe caniculă

(photos.com)
Epoch Times România
23.07.2013

La fel ca oamenii, şi animalele au nevoie să bea mai mult şi să îşi reducă activitatea fizică atunci când mercurul din termometre urcă. Hidratarea, dublarea cantităţii de apă, odihna sunt mijloacele prin care specialiştii recomandă protejarea animalelor, mari şi mici, care pot suferi de 'crize de căldură' pe caniculă, scrie lefigaro.fr.

'În caz de călduri mari, animalele domestice şi mai ales câinii pot suferi de +crize de căldură+, manifestate prin creşterea temperaturii sau stres fizic, vărsături, tulburări digestive care pot duce şi la moarte', explică medicul veterinar Celine Moussour. Ea îi sfătuieşte pe proprietarii de câini şi pisici, cele mai frecvente animale de companie din casele din Franţa, să dubleze şi chiar să tripleze cantitatea de apă şi să îi hidrateze de câteva ori pe zi. 'Câinele trebuie umezit pe cap, gât şi piept, locurile unde se răcoreşte. Câinilor bătrâni sau bolnavi trebuie să li se dea apă cu pipeta', spune medicul.

În plus, câinii trebuie să stea cât mai la răcoare în casă, cu storurile trase şi un ventilator deschis lângă locul lor obişnuit. Se recomandă plimbarea lor mai ales dimineaţa şi seara târziu. 'O scurtă plimbare cu maşina cu aer condiţionat este o soluţie bună pentru câinii bătrâni', îi sfătuieşte Celine Moussour pe proprietarii de câini.

Pisicile, originare din ţări calde, suportă mult mai bine căldura. Somnoroase, ele evită eforturile, mai ales de când au fost domesticite şi nu trebuie să mai alerge după pradă. Pot fi răcorite totuşi cu un vaporizator. Iepurii 'suportă greu căldura, spre deosebire de reptile'.

Şi animalele sălbatice de la grădinile zoologice au nevoie de o atenţie specială. Şeful îngrijitorilor de la Jardin des Plantes din Paris, Dorva Mathieu, spune că 'este de două ori mai atent, chiar dacă majoritatea animalelor, originare din Africa, trăiesc în sălbăticie în călduri mari'. 'Avem grijă ca animalele să aibă mereu apă şi li se dă de mai multe ori pe zi de mâncare, cantităţi mai mici, pentru ca hrana să rămână proaspătă', arată el, adăugând că s-au 'instalat stropitori automate în cuşti, mai ales la păsări'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor