Un cercetător american încearcă de 30 de ani să descifreze limbajul animalelor
Toţi deţinătorii de animale pretind că ştiu să comunice cu animalul lor de companie, însă profesorul Con Slobodchikoff merge mai departe în descifrarea limbajului animalier.
Con Slobodchikoff, profesor emerit la Northern Arizona University, se ocupă de 30 de ani de comportamentul şi de metodele de comunicare ale animalelor, scrie site-ul The Atlantic. Adevărat 'Doctor Dolittle' al lumii ştiinţifice, cercetătorul încearcă să înţeleagă cu precizie semnificaţia diferitelor semnale emise de animal pentru a comunica cu tovarăşii lui. Câinele de preerie (un fel de marmotă) i-a atras atenţia în mod deosebit.
Potrivit profesorului Slobodchikoff, câinele de preerie are un limbaj extrem de sofisticat pentru a-şi avertiza semenii de natura unui pericol. La animale, strigătele echivalează cu adevărate cuvinte care, alături de altele, formează fraze destul de precise pentru identificarea clară a prădătorului, a rasei, mărimii şi culorii acestuia.
Profesorul continuă să repertorieze, să claseze şi să descifreze fiecare sunet emis de animal, digitalizând totul pentru a alcătui un dicţionar animalier specializat. Acest instrument, îmbogăţit pe zi ce trece, va putea în curând traduce automat limbajul animalelor în cuvinte inteligibile pentru om.
Vor multe aplicaţii ale acestor metode, iar perspectivele aprind imaginaţia. Astăzi pare posibilă înţelegerea omului cu animale sale de companie - câini, pisici, canari, potenţială revoluţie care ar da peste cap raporturile stabilite din copilăria omenirii între om şi animal.