Ar fi ”catastrofic” dacă am lăsa Iranul să îmbogăţească uraniul, anunţă Netanyahu

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu. (Abir Sultan - Pool / Getty Images)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat, duminică, că orice acord nuclear care oferă Iranului capabilitatea de a îmbogăţii uraniul va fi ”catastrofic”, potrivit AFP.

”Va fi un dezastru pentru Statele Unite şi pentru toată lumea”, a avertizat Netanyahu, în timp ce termenul limită al acordului privind programul nuclear iranian disputat între Occident şi Teheran se apropie de sfârşit.

Comentariile lui Netanyahu au fost acordate duminică în cadrul unui interviu pentru Fox News, în timp ce miniştrii de Externe din Franţa, Marea Britanie şi Germania, împreună Secretarul de stat Kerry s-au adunat în Viena pentru negocierile cu omologul lor iranian, Mohammad Javad Zarif.

Înţelegerea interimară semnată pe şase luni cu Iranul va expira pe 20 iulie. Iar secretarul american de Stat, John Kerry, a declarat că mai rămân”diferenţe semnificative” de rezolvat până când se va putea încheia un acord final.

Netanyahu a avertizat că ”un acord prost este chiar mai rău decât dacă nu s-ar încheia niciun acord”, explicând că se referă la unul în care Iranul îşi va păstra uraniul îmbogăţit şi capabilitatea de a îmbogăţii uraniul în continuare în timp ce va fi monitorizat de inspectorii internaţionali.

”Sper că nu se va întâmpla asta. Cred că ar fi un rezultat catastrofic, deoarece, din câte ştiţi, Orientul Mijlociu este în criză, totul este cu susul în jos, iar cei mai răi militanţi, radicalii şiiţi şi suniţi, se luptă unul împotriva celuilalt pentru titlul de rege al islamului”, a declarat acesta.

”Dacă vreuna din aceste tabere obţine arme nucleare, concluzia va fi clară”, a adăugat premierul.

Niciun progres

Dar eforturile comune ale miniştrilor de externe nu au adus niciun rezultat în negocierile cu Iranul ieri.

”Nu a existat niciun progres astăzi”, a declarat ministrul britanic de Externe William Hague, după întâlnirea cu diplomaţii din Statele Unite, Franţa, Germania şi Iran.

”Muncim (la el), muncim, abia am ajuns aici”, a glumit secretarul american de Stat, John Kerry, cu reporterii care-l întrebau despre progresele efectuate în timpul întâlnirii de duminică.