Obama şi Netanyahu se vor întâlni la Washington pentru a îmbunătăţi relaţiile dintre SUA şi Israel

Preşedintele american şi premierul israelian se vor întâlni în această săptămână la Casa Alba în contextul unor tensiuni tot mai mari. Cei doi lideri vor discuta, printre altele, despre Iran şi violenţele continue dintre israelieni şi palestineni.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu (st) şi preşedintele american Barack Obama. (Captură Foto)
Andrei Popescu
09.11.2015

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele americani Barack Obama vor discuta luni la Washington în cadrul primei lor întâlniri de peste un an.

Discuţiile dintre cei doi au loc într-un moment în care relaţiile cândva solide dintre cele două state au început să se deterioreze, parţial din cauza tensiunilor generate de acordul nuclear iranian şi a conflictului continuu dintre palestinieni şi israelieni.

Obiectivul principal al întâlnirii este acela de a confirma legăturile privind securitatea între SUA şi Israel, deşi mulţi observatori consideră că este vorba de un efort depus de cei doi lideri – a căror animozitate reciprocă a putut fi observat în ultimii câţiva ani – de a-şi rezolva neînţelegerile, conform Deutsche Welle.

Relaţii tensionate

Relaţiile dintre cele două ţări s-au agravat după semnarea acordului nuclear iranian, pe care Netanyahu îl vede ca o ameninţare existenţială la adresa ţării sale. În plus, premierul israelian a înfuriat oficialii de la Casa Albă când a mers în Congresul SUA pentru a convinge legiuitorii americani să respingă acordul, o mişcare care a fost văzută drept subversivă şi chiar insultătoare faţă de conducerea SUA. Drept dovadă, Obama nu s-a întâlnit cu Netanyahu în timpul acelei vizite la Washington.

Acordul nuclear este considerat un triumf politic atât pentru preşedintele american Barack Obama cât şi pentru omologul său iranian Rouhani, care a fost ales în urmă cu doi ani cu speranţa că va reduce izolarea naţiunii sale.

Criticii acordului denunţă, printre altele, clauzele secrete pe care a trebuit să le consimtă Congresul SUA fără să le cunoască, textul deosebit de permisiv al tratatului faţă de Iran şi faptul că acordul nu face referire la una dintre cele mai importante uzine nucleare iraniene - Parchin - şi nici la crearea bombelor nucleare pe bază de plutoniu, un produs secundar al procesării uraniului.

O aparentă versiune provizorie a unuia dintre acordurile laterale secrete ce au fost încheiate ca anexe ale acordului nuclear final iranian indică faptul că i se va permite Teheranului să îşi folosească proprii experţi pentru a inspecta complexul nuclear Parchin, unde se crede că au avut loc activităţi pentru dezvoltarea de arme nucleare.

Liderul israelian s-a îndepărtat şi mai mult de Obama prin numirea unui comentator conservator, Ran Baratz, în funcţia de purtător de cuvânt. Baratz l-a numit pe Obama antisemit şi l-a criticat de asemenea şi pe secretarul de stat american John Kerry.

Procesul de pace suspendat între Israel şi Autoritatea Palestiniană va fi de asemenea un subiect de discuţie între Obama şi Netanyahu, în condiţiile în care valul de violenţe care a provocat moartea a cel puţin 11 israelieni şi a peste 70 de palestinieni continuă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor