Netanyahu acuză palestinienii pentru declanşarea Holocaustului. Germania îl contrazice
alte articole
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a provocat miercuri o controversă pe tema Holocaustului, la câteva ore înaintea unei vizite în Germania, susţinând că liderul musulman din Ierusalimul anilor 1940 l-a convins pe Adolf Hitler să extermine evreii, conform Reuters.
Într-un discurs la Congresul Sionist, Netanyahu a făcut referire la o serie de atacuri musulmane împotriva evreilor în Palestina anilor 1920, susţinând că acestea au fost instigate de muftiul de atunci al Ierusalimului, Haj Amin al-Husseini.
Husseini a zburat la Berlin pentru a-l vizita pe Hitler în 1941 şi Netanyahu a declarat că acea întâlnire a fost esenţială în decizia liderului nazist de a lansa o campanie pentru anihilarea evreilor.
“Hitler nu a dorit să extermine evreii la acea vreme, el a dorit să expulzeze evreii”, a susţinut Netanyahu în discursul său. “Şi Haj Amin al-Husseini s-a dus la Hitler şi i-a spus ‘Dacă îi expulzezi, vor veni aici (Palestina).’”
“Şi, ce ar trebui să fac cu ei?”, a declarat Netanyahu că l-ar fi întrebat Hitler pe muftiu, care ar fi răspuns: “Dă-le foc”.
Netanyahu, al cărui tată a fost un istoric eminent, a fost criticat imediat de politicienii de opoziţie şi de experţi în Holocaust, care au declarat că acesta distorsionează datele istorice.
Ei au declarat că întâlnirea dintre Husseini şi Hitler a avut loc în 28 noiembrie 1941. Totuşi, mult mai devreme, în ianuarie 1939, Hitler s-a adresat Reichstag-ului, Parlamentul Germaniei naziste, şi a discutat în mod clar despre hotărârea sa de a extermina “rasa evreiască”.
Nu este clar de ce Netanyahu a decis să se implice în această chestiune acum, dar remarcile sale au loc într-un moment în care tensiunile dintre israelieni şi palestinieni au atins cote alarmante, în special în privinţa unui loc sfânt din Ierusalim care este controlat de muftiul actual.
Un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat în legătură cu afirmaţiile lui Netanyahu că Holocaustul este responsabilitatea Germaniei şi că nu este nevoie să se privească acea tragedie dintr-un alt unghi.
Răspunzând la critici, Netanyahu a declarat miercuri că există “multe dovezi” care îi pot susţine acuzaţiile împotriva lui Husseini, inclusiv mărturia depusă de un asistent al lui Adolf Eichmann, unul dintre arhitecţii Holocaustului, la procesul din Nuremberg pentru crime de război, care a avut loc după cel de-al Doilea Război Mondial.
Netanyahu, într-o declaraţie publicată de biroul său, nu a oferit numele asistentului respectiv, dar părea să se refere la Dieter Wisliceny, care a fost citat în rapoartele de ştiri de la sfârşitul anilor ‘40 declarând tribunalului pentru crime de război că Husseini a sugerat în repetate rânduri liderilor nazişti exterminarea evreilor europeni.
Saeb Erekat, secretar general al Organizaţiei de Eliberare a Palestinei, l-a acuzat pe Netanyahu că foloseşte tragedia umană a Holocaustului pentru a încerca să obţină un avantaj politic în faţa palestinienilor.
Husseini a fost căutat pentru crime de război dar nu a apărut niciodată la procesul din Nuremberg. Ulterior a murit în Beirut.