Libertatea globală a Internetului, restrânsă prin cenzură şi supraveghere

Guvernele din întreaga lume şi-au extins cenzura şi supravegherea asupra Internetului, în condiţiile în care libertatea online s-a redus pentru cel de-al 5-lea an consecutiv, potrivit raportului unui grup care monitorizează democraţia şi drepturile omului.
(Captură Foto)

Aproximativ jumătate din cele 65 de ţări examinate au înregistrat o libertate mai restrânsă a Internetului începând cu iunie 2014, a declarat Freedom House într-o analiză anuală publicată miercuri.

Una dintre cele mai îngrijorătoare declinuri a avut loc în Franţa, care a adoptat o lege despre care mulţi observatori au declarat că este similară cu U.S. Patriot Act. Parisul a adoptat noua lege după atacurile teroriste asupra sediului revistei Charlie Hebdo de la începutul anului.

Ucraina, prinsă într-un conflict teritorial cu Rusia, precum şi Libia au înregistrat de asemenea scăderi semnificative în acest sector, conform website-ului trunews.

Raportul a evidenţiat China ca fiind o ţară cu cele mai severe restricţii în privinţa libertăţii Internetului, urmată de Siria şi Iran.

Sri Lanka şi Zambia, unde au avut loc schimbări în conducerea guvernamentală, au fost creditate cu cele mai semnificative îmbunătăţiri în sectorul libertăţii online.

În general, 14 ţări au adoptat în ultimul an diferite legi pentru a extinde supravegherea guvernamentală asupra Internetului, a descoperit raportul Freedom House.

La rândul său, SUA a adoptat în luna iunie o legislaţie care în mod efectiv pune capăt controversatului program NSA de colectare a metadatelor telefonice în SUA, program care a fost expus în 2013 de fostul contractor NSA, Edward Snowden.

Noua lege este considerată a fi un pas important către reformarea sistemului de supraveghere digitală, au declarat autorii raportului.

De asemenea, raportul a mai notat că acele comentarii critice la adresa autorităţilor guvernamentale au fost cele mai supuse cenzurii. De asemenea, numeroase firme şi companii private în 42 din cele 65 de ţări au fost forţate să şteargă sau să restricţioneze conţinutul online.

În plus, în acest an, multe guverne au adoptat măsuri mai severe împotriva criptării datelor şi a tehnologiilor online care oferă anonimitate.

În ceea ce priveşte cenzurarea internetului în China, pentru guvernul chinez, nici un efort nu este prea mare. Potrivit qz.com, care citează Xinhua, ministrul chinez al Securităţii Publice a declarat recent că a decis plasarea de ofiţeri de securitate în sediile marilor companii de internet din China. Potrivit oficiosului de stat Xinhua, ofiţerii vor forma “birouri de securitate a internetului”, atât la sediile principalelor website-uri din China, cât şi la cele ale companiilor de internet.

Practic, aceştia le vor impune angajaţilor companiilor în cadrul cărora vor acţiona să “vâneze” tot ce înseamnă "conţinut periculos", de la informaţii care afectează imaginea autorităţilor până la cele care tulbură "liniştea" socială.

Companiile de internet şi regimul comunist dispun deja de o adevărată armată de cenzori ai internetului. Milioane de persoane au ca sarcină de serviciu să şteargă de pe internet informaţiile negative şi să le contracareze cu comentarii pozitive despre conducerea Partidului Comunist.

De-a lungul anilor, regimul a instituit adevărate blocade la informaţii despre subiecte sensibile pentru Partid, precum masacrul din Piaţa Tiananmen, persecuţia împotriva Falun Gong şi a tibetanilor, sau corupţia liderilor PCC.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură