SUA plănuieşte să crească ajutorul militar către Israel cu un miliard de dolari

Conform unor surse ce au ales să rămână anonime, SUA se află în negocieri pentru a creşte suportul financiar şi militar acordat deja Israelului.
Şeful Statului Major american, generalul de Marină Joseph Dunford (în mijloc), salută oficiali ai armatei israeliene în timpul primei sale vizite în Israel în 17 octombrie 2015.
Şeful Statului Major american, generalul de Marină Joseph Dunford (în mijloc), salută oficiali ai armatei israeliene în timpul primei sale vizite în Israel în 17 octombrie 2015. (Captură Foto)

Oficialii americani şi israelieni negociază un plan pentru a creşte ajutorul militar anual american către Israel cu aproximativ 1 miliard de dolari, conform presei israeliene.

Noua sumă se va adăuga la cele 3,1 miliarde de dolari pe care regimul israelian le primeşte deja anual din partea Washingtonului, a declarat o sursă apropiată de negocieri.

Discuţiile privind ajutorul militar au început recent şi acum au loc între oficiali militari seniori din SUA şi Israel.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a întrerupt aceste discuţii înaintea încheierii acordului nuclear între Iran şi grupul de ţări P5 1 (SUA, Marea Britanie, Franţa, China, Rusia şi Germania) în 14 iulie.

Amiralul Joseph Dunford, şeful Statului Major american, a sosit în 17 octombrie în Israel într-o vizită care a semnalat că ambele tabere doresc să pună deoparte neînţelegerile legate de acordul nuclear iranian.

Amiralul american s-a întâlnit duminică cu Netanyahu şi a promis că SUA va continua să coopereze cu Israelul în sectorul militar.

Un oficial senior israelian a declarat că promisiunea Washingtonului de a creşte cantitatea de echipamente militare furnizate diverselor state arabe din Golful Persic, îngrijorate de acordul nuclear cu Iranul, va necesita de asemenea “un răspuns pentru menţinerea avantajului militar calitativ [al Israelului].”

Oficialii din Tel Aviv au negat până acum rapoartele privind creşterea ajutorului militar american către Israel, susţinând că sunt zvonuri.

Înainte ca Netanyahu să suspende negocierile militare, cele două tabere erau pe cale să cadă de acord asupra unui nou pachet de ajutoare financiare în valoare de 3,6 până la 3,7 miliarde de dolari pe an, conform oficialilor americani şi israelieni.

În plus, cele două tabere au depus eforturi pentru a cădea de acord asupra unui nou contract de 10 ani care să extindă pachetul curent de ajutoare militare, care urmează să expire în 2017.

Israelul cheltuie majoritatea ajutorului primit din SUA pentru a cumpăra echipamente militare americane, precum avioane de luptă şi componente pentru sisteme de rachete.

Un nou acord ar permite Israelului să cumpere mai multe tipuri de arme, precum avioane de luptă F-35 sau avioane V-22.

Noile promisiuni făcute de SUA au loc în condiţiile amplificării tensiunilor dintre palestinieni şi israelieni în teritoriile palestiniene ocupate.

Amplificarea violenţelor din ultima lună a fost declanşată iniţial de furia palestinienilor faţă de ceea ce mulţi dintre ei consideră a fi o tentativă din partea guvernului israelian de a obţine controlul asupra complexului moscheei Al-Aqsa din Ierusalim.

Întrucât acolo se află şi două temple evreieşti, complexul este de asemenea un loc sfânt pentru evrei.