Noi violenţe în Cisiordania între palestinieni şi israelieni. Amnesty acuză Israelul că foloseşte “măsuri extreme”

Cisiordania a fost lovită de un nou val de violenţe, în cadrul căruia mai mulţi atacatori palestinieni au fost ucişi de armata israeliană. Un grup pentru drepturile omului acuză Israelul că apelează la măsuri excesive chiar şi atunci când pot fi evitate pierderile de vieţi omeneşti.
Forţe israeliene iau poziţie în ciocnirile cu palestinienii din Nablus, Cisiordania (Jaafar Ashtiyeh, AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
28.10.2015

Trei palestinieni au fost împuşcaţi mortal, marţi, după ce au folosit cuţite pentru a ataca mai mulţi soldaţi israelieni în Cisiordania, a declarat armata israeliană. Un spital israelian a anunţat că un cetăţean american de origine israeliană, rănit în cadrul unui atac ce a avut loc în urmă cu două săptămâni, a murit datorită rănilor, a relatat Reuters.

Moscheea al-Aqsa este cel de-al treilea loc sfânt în Islam după Masjid al-Haram în Mecca şi Masjid al-Nabawi în Medina, iar restricţiile impuse de Israel în privinţa intrării în complex au înfuriat palestinienii şi au alimentat cel mai intens val de violenţe dintre israelieni şi palestinieni de la războiul din Gaza din 2014.

Palestinian aruncând cu pietre împotriva unui soldat israelian (Hazem Bader/AFP/Getty Images)
Palestinian aruncând cu pietre împotriva unui soldat israelian (Hazem Bader/AFP/Getty Images)

Armata israeliană a declarat că soldaţii au abordat doi palestinieni care se comportau suspicios la o intersecţie în apropierea unei colonii evreieşti. După ce l-au înjunghiat şi rănit pe unul dintre soldaţi, suspecţii au fost împuşcaţi mortal, conform unei declaraţii publicate de armată.

Un purtător de cuvânt al armatei a confirmat faptul că suspecţii au fost ucişi, în timp ce familiile lor au declarat că aceştia aveau 17 şi 22 de ani.

Câteva ore mai târziu, armata a declarat că a împuşcat mortal un alt palestinian care a încercat să înjunghie un soldat în oraşul Hebron din Cisiordania.

Începând cu 1 octombrie, cel puţin 59 de palestinieni – dintre care Israelul a declarat că 32 au fost atacatori înarmaţi – au fost împuşcaţi mortal de către israelieni ca urmare a unor atacuri sau în timpul unor proteste în Cisiordania şi Gaza. Mulţi dintre atacatori au fost adolescenţi.

Violenţe în Bethleem, arhivă (Muhesen Amren/Anadolu Agency/Getty Images)
Violenţe în Bethleem, arhivă (Muhesen Amren/Anadolu Agency/Getty Images)

Mulţi palestinieni susţin că poliţiştii şi soldaţii israelieni folosesc forţa excesivă, în timp ce Israelul a declarat că forţa letală este justificată împotriva ameninţărilor mortale.

Amnesty Internaţional a declarat marţi că a descoperit că, în anumite cazuri, uciderea palestinienilor nu a fost justificată şi că forţele israeliene au folosit “măsuri extreme şi ilegale”.

Într-o declaraţie, grupul pentru drepturile omului a susţinut că a documentat cel puţin 4 cazuri în care palestinienii au fost împuşcaţi mortal în mod deliberat fără ca aceştia să fi prezentat o ameninţare iminentă. Grupul a adăugat că este posibil să fi fost vorba de “execuţii extrajudiciare”.

Numărul de israelieni ucişi în atacurile palestiniene a crescut la 11, după moartea unui american de origine israeliană în vârstă 76 de ani, Richard Lakin, care a fost rănit în 13 octombrie. În acel incident, doi palestinieni au folosit cuţite şi arme de foc pentru a lansa un atac asupra unui autobuz din Ierusalim, ucigând de asemenea alţi doi pasageri. Forţele de securitate israeliene l-au ucis pe unul dintre atacatori şi l-au capturat pe celălalt, a declarat poliţia.

În contexul acestor tensiuni continue, premierul israelian Benjamin Netanyahu a provocat săptămâna trecută o controversă pe tema Holocaustului, la câteva ore înaintea unei vizite în Germania, susţinând că liderul musulman din Ierusalimul anilor 1940 l-a convins pe Adolf Hitler să extermine evreii, conform Reuters.

Un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat în legătură cu afirmaţiile lui Netanyahu că Holocaustul este responsabilitatea Germaniei şi că nu este nevoie să se privească acea tragedie dintr-un alt unghi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor