Soldat ucis într-un atac asupra unei staţii de autobuz din Israel

În condiţiile în care se intensifică violenţele dintre israelieni şi palestinieni, un arab a atacat cu o armă de foc o staţie de autobuz dintr-un oraş israelian.
Forţe israeliene de poliţie în Ierusalim, 16 octombrie 2015
Forţe israeliene de poliţie în Ierusalim, 16 octombrie 2015 (Ilia Yefimovich/Getty Images)

Un soldat israelian a murit şi alte şase persoane au fost rănite după ce un arab a deschis focul într-o staţie de autobuz din Beersheba. Atacul a avut loc în condiţiile în care Israelul a intensificat măsurile de securitate după amplificarea violenţelor comise de palestinieni.

Atacul de duminică din Beersheba a avut loc la o zi după ce patru atacatori palestinieni au fost împuşcaţi. Aceştia efectuaseră mai multe atacuri individuale în Cisiordania şi Ierusalim, fiind înarmaţi cu cuţite, informează Deutsche Welle.

Poliţia israeliană a declarat că ofiţerii au deschis “din greşeală” focul şi au rănit un cetăţean eritreean în timpul atacului de duminică asupra staţiei de autobuz. Comandantul de poliţie Yoram Halevy a declarat că ofiţerii l-au confundat pe eritreean cu un atacator.

Forţele de securitate israeliene au răspuns la amplificarea violenţelor dintre israelieni şi palestinieni printr-o operaţiune amplă în weekend. Cartierele arabe din Ierusalim au fost încercuite de trupele israeliene iar drumurile au fost blocate cu bucăţi de beton. S-a raportat că palestinienilor care doreau să părăsească acele cartiere li s-a cerut la punctele de control să îşi ridice tricourile pentru a dovedi că nu poartă cuţite la ei.

Rezidenţii arabi au criticat măsurile israeliene, susţinând că restricţiile vor duce la intensificarea conflictului.

Amplificarea violenţelor din ultima lună a fost declanşată iniţial de furia palestinienilor faţă de ceea ce mulţi dintre ei consideră a fi o tentativă din partea evreilor de a obţine controlul asupra complexului Moscheei Al-Aqsa din Ierusalim. Întrucât acolo se află şi două temple evreieşti, complexul este de asemenea un loc sfânt pentru evrei.

Secretarul de stat american John Kerry urmează să se întâlnească în zilele următoare cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas şi premierul israelian Benjamin Netanyahu, în speranţa de a reduce tensiunile dintre cele două tabere.

Totuşi, încercarea lui Kerry de a media discuţiile dintre cei doi lideri în 2014 a fost departe de a fi un succes.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe