Obama indecis asupra noilor sancţiuni împotriva Rusiei
alte articole
Casa Albă a declarat luni că preşedintele Barack Obama încă nu s-a decis cum să răspundă în privinţa noii legislaţii aprobate de Congresul american care autorizează sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei datorită rolului său în Ucraina.
Congresul a adoptat sâmbătă Actul de Susţinere a Libertăţii Ucrainei, urmărind să pună mai multă presiune pe preşedintele rus Vladimir Putin prin autorizarea de noi sancţiuni asupra companiilor care produc arme şi asupra investitorilor în proiectele petroliere ruseşti foarte performante, dar şi prin întărirea guvernului ucrainean cu ajutor militar.
“Această legislaţie a fost discutată destul de intens la Casa Albă în ultimele câteva zile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Earnest, la bordul avionului prezidenţial, Air Force One.
Oficialii administraţiei americane au declarat că sunt profund îngrijoraţi în legătură cu acţiunile Rusiei în Ucraina dar că doresc ca orice regim de sancţiuni să minimalizeze impactul acestuia asupra companiilor americane, asupra pieţelor internaţionale ale petrolului şi asupra economiei globale.
Obama a declarat anterior că se opune aplicării de sancţiuni suplimentare asupra Rusiei dacă Europa nu este alături în această iniţiativă. De asemenea, administraţia încă nu s-a pronunţat în privinţa ajutorului militar letal pentru guvernul din Kiev, un ajutor care este de asemenea autorizat de legislaţia în cauză.
La cererea Casei Albe, măsura autorizează noi sancţiuni dar nu le face obligatorii, oferindu-i lui Obama un ultim cuvânt asupra punerii lor în aplicare.
Legislaţia îl autorizează pe Obama să aplice sancţiuni asupra Rosoboronexport, agenţia rusă de stat care promovează comerţul rusesc cu arme şi exporturile Rusiei în domeniul apărării, şi împotriva altor companii din sectorul apărării despre care Congresul american susţine că contribuie la instabilitatea din Ucraina, Georgia şi Siria.
Penalizările merg dincolo de sancţiunile impuse în luna septembrie de SUA şi Uniunea Europeană asupra unora dintre cele mai mari companii petroliere ale lumii, precum Exxon Mobil Corp şi BP Plc.
De asemenea, legislaţia va permite furnizarea de ajutor letal şi non-letal în valoare de 350 milioane de dolari către Ucraina în perioada 2015-2017, precum şi alte ajutoare în sectorul energetic.
În contextul posibilelor sancţiuni suplimentare şi a scăderii constante a preţurilor la petrol, rubla rusească a continuat să se devalorizeze în faţa dolarului american în 16 decembrie după ce, cu o zi în urmă, a înregistrat o scădere de 10%. Pentru a opri această tendinţă de scădere a rublei, Banca Centrală a Rusiei a anunţat o creştere uimitoare a ratei dobânzii de la 10,5% la 17%. Până acum însă această măsuă nu a avut efectul scontat.