Gazprom doreşte să crească preţurile interne la gaz pe măsura devalorizării rublei
focus
alte articole
În contextul în care preţurile la petrol au atins niveluri extrem de joase în acest an iar rubla se devalorizează constant, compania de stat rusă Gazprom a atras din nou atenţia asupra preţurilor incredibil de scăzute la gaze pe care este forţată să le stabilească pe piaţa internă.
Gazprom câştigă profituri imense din vânzarea de gaz pe plan extern în baza unor contracte pe termen lung care sunt legate de preţurile la petrol. Însă preţurile interne la gaze sunt controlate de guvern şi compania susţine că nivelurile actuale ale preţului nu sunt viabile din punct de vedere economic.
“În condiţiile actuale avem de făcut o alegere. Nu mai putem urma acelaşi model economic”, a declarat Valeri Golubev, vicepreşedinte al comitetului de conducere al Gazprom, luând cuvântul joi la forumul internaţional “Gas Of Russia 2014”.
Preţurile la gaz în interiorul Rusiei diferă în funcţie de regiune, dar în medie ele sunt de aproximativ 4.000 de ruble (72 USD la cursul valutar actual) la mia de metri cubi. Consumatorii europeni plătesc 385 de dolari la mia de metri cubi.
Valoarea rublei a scăzut cu 40% faţă de dolar începând cu luna ianuarie a acestui an sub presiunea sancţiunilor vestice şi a scăderii preţurilor la petrol. La începutul anului, 4.000 de ruble valorau 125 de dolari.
Gazprom susţine că veniturile din vânzările interne de gaze nu îi mai acoperă costurile. “Putem cădea de acord asupra unui nivel al preţurilor interne care ar putea să ne acopere cheltuielile pentru întreţinerea infrastructurii precum şi pentru noile proiecte, lăsând cel puţin o mică marjă de profit”, a declarat Golubev.
Nu este pentru prima dată când Gazprom a cerut liberalizarea sau cel puţin o creştere a preţurilor interne la gaz, dar starea curentă a economiei forţează compania să sune din nou alarma.
Preţul ţiţeiului Brent a fost joi la 65 de dolari, coborând constant de la 115 cât era în luna iunie. Rusia este unul dintre cei mai mari exportatori de petrol ai lumii şi, cu toate acestea, economia ţării se luptă să evite recesiunea.
Companiei Gazprom nu i s-a permis să crească preţul la gaze în acest an, iar în 2015 preţurile urmează să crească până la nivelul inflaţiei.