"Oamenii muncii din China" organizează o petiţie împotriva laboratorului de la Fort Detrick din SUA

Partidul Comunist Chinez începe să simtă ceva presiune
Steagul Partidului Comunist Chinez, caricatură publicată în ziarul Jyllands-Posten. China a criticat vehement publicaţia pentru lezarea imaginii Partidului-stat
Steagul Partidului Comunist Chinez, caricatură publicată în ziarul Jyllands-Posten. China a criticat vehement publicaţia pentru lezarea imaginii Partidului-stat (Jyllands-Posten / Niels Bo Bojesen)

Publicaţia chineză Global Times încearcă, din nou, să deturneze atenţia comunităţii internaţionale în scandalul originii virusului COVID-19 către un laborator american.

Global Times, una dintre cele mai vehemente portavoci a Partidului Comunist, susţine că peste jumătate de milion de cetăţeni chinezi au semnat o scrisoare ce solicită Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) să investigheze un laborator secret de nivel 4 din Maryland, care desfăşoară programe militare americane.

Mişcarea survine pe fondul creşterii popularităţii teoriei că virusul Wuhan, care a produs pandemia COVID-19, ar proveni din Institutul de Virusologie Wuhan, unde se desfăşurau de mai mulţi ani programe - inclusiv militare - care încercau să crească mortalitatea coronavirusurilor de liliac şi să îmbunătăţească transmisibilitatea acestora la om.

Citiți și Teoria că virusul Wuhan este sintetic devine mainstream: Yahoo Finance preia o analiză - 99% este din laborator

Presa chineză subliniază că un "grup de utilizatori ai internetului" chinezi ar fi redactat o scrisoare către OMS pentru a investiga Institutul de Cercetări Medicale de Boli Infecţioase al Armatei SUA de la Fort Detrick, Maryland.

Materialul publicat de Global Times afirmă că laboratorul Fort Detrick este cunoscut pentru stocarea unora dintre cele mai letale şi infecţioase virusuri, inclusiv Ebola, virusul Wuhan, SARS, MERS, variola, printre altele. Scrisoarea chinezilor adaugă că dacă oricare dintre aceste virusuri periculoase ar scăpa accidental, ar putea prezenta un risc sever pentru comunitatea internaţională.

„Acest laborator are un istoric notoriu în ceea ce priveşte securitatea. Au existat scandaluri de scurgere a bacteriei antrax din laborator, provocând otrăvirea şi chiar moartea. A existat un incident de scurgere din laborator în toamna anului 2019 chiar înainte de izbucnirea epidemiei COVID-19, cu toate acestea, informaţiile detaliate au fost muşamalizate de SUA sub motivul securităţii naţionale", se menţionează în scrisoare.

Citiți și UE cere încă o anchetă neîngrădită asupra originii virusului Wuhan

Regimul comunist chinez a negat orice responsabilitate pentru generarea pandemiei la începutul lui 2020, afirmând că virusul a venit din SUA, sau chiar din Italia, în timp ce a muşamalizat aproape patru săptămâni ştirile locale despre focarul care a explodat în Wuhan. După impunerea unei carantine draconice în oraş, a permis călătoriile internaţionale, încurajând în acelaşi timp ţările occidentale să nu oprească fluxul de călători şi susţinând că boala nu se transmite de la om la om. Afirmaţiile au fost preluate de oficiali ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care au acuzat administraţia Trump de acţiuni rasiste în momentul în care a închis graniţele pentru călătorii din China, la începutul anului 2020.

Scrisoarea "utilizatorilor chinezi de social media" este, probabil, un efort sponsorizat de regim, dat fiind controlul strict pe care Partidul Comunist îl exercită asupra internetului chinez.

Citiți și OMS este "extrem de compromisă" şi neadecvată pentru a ancheta originea virusului Wuhan - fostul şef al agenţiei americane de sănătate publică

Scrisoarea "oamenilor muncii" mai menţiona că China a permis virologilor occidentali şi mass-mediei americane să viziteze laboratorul de la Wuhan, în timp ce SUA nu au urmat exemplul la Fort Detrick şi nici nu au transmis date unor „ţări, inclusiv China, care sunt independente de influenţa geopolitică americană”.

Citiți și Echipa OMS care anchetează originea virusului Wuhan, strâns controlată de autorităţi

La peste un an de la apariţia focarului de virus Wuhan - după 9 luni de presiuni occidentale - China a permis (februarie 2021) unei misiuni OMS să intre în ţară pentru a investiga originea pandemiei. În perioada premergătoare investigaţiei, regimul a şters cantităţi importante de date care ar fi putut releva originea virusului. Echipa OMS a fost lipsită de posibilitatea unei anchete independente, iar concluziile raportului au fost deosebit de contestate în presa mainstream.

Citiți și WSJ: Experţi în editare genetică subliniază dovezi "zdrobitoare" ale manipulării genetice a virusului Wuhan în laborator