UE cere încă o anchetă neîngrădită asupra originii virusului Wuhan

Ursula von der Leyen (Francisco Seco /Pool/AFP via Getty Images)
A.P.
10.06.2021

Liderii Uniunii Europene au cerut, joi, o anchetă fără restricţii cu privire la originile virusului Wuhan, despre care au spus că este necesară pentru a trage învăţămintele corecte.

Adresându-se la o conferinţă de presă la Bruxelles, preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a declarat: "Există această pandemie oribilă, o pandemie globală. Trebuie să ştim de unde a venit pentru a trage învăţămintele potrivite şi pentru a dezvolta instrumentele potrivite pentru a ne asigura că acest lucru nu se va mai întâmpla niciodată".

Citiți și WSJ: Experţi în editare genetică subliniază dovezi "zdrobitoare" ale manipulării genetice a virusului Wuhan în laborator

„Prin urmare, anchetatorii au nevoie de acces complet la tot ceea ce este necesar pentru a găsi cu adevărat sursa acestei pandemii şi, în funcţie de aceasta, trebuie să tragem concluzii”.

Citiți și Fostul director al agenţiilor de sănătate din SUA, ameninţat cu moartea pentru că a sprijinit ipoteza scurgerii virusului Wuhan din laborator

Charles Michel, şeful Consiliului European, a declarat: „Lumea are dreptul să ştie exact ce s-a întâmplat pentru a putea învăţa lecţiile”, adăugând că, în relaţiile sale cu regimul chinez, UE „ne va apăra împotriva practicilor care prezintă riscuri de securitate, distorsionează condiţiile de concurenţă echitabile sau sunt incompatibile cu valorile noastre”.

"Continuăm să ne ridicăm pentru a apăra drepturile omului şi statul de drept în Xinjiang, Hong Kong şi în alte părţi", a mai menţionat preşedintele Consiliului European.

Urmează cererea preşedintelui SUA, Joe Biden, din 26 mai, ca oficialii serviciilor de informaţii americane să efectueze investigaţii suplimentare pentru a descoperi originile virusului Wuhan, inclusiv orice posibilitate ca traseul să ducă la un laborator chinez.

Citiți și Pentagonul a finanţat programele de manipulare genetică a coronavirusurilor la Institutul din Wuhan cu 39 de milioane USD - anchetă

PCC a susţinut că virusul a fost răspândit de pe o piaţă umedă din Wuhan, provincia Hubei, la sfârşitul anului 2019.

Dar un număr de parlamentari republicani, precum şi fostul preşedinte Donald Trump, au sugerat că virusul ar fi putut fi dezvoltat şi scăpat de la Wuhan Institute of Virology (WIV), un laborator de securitate de vârf situat la doar câţiva kilometri de piaţa umedă.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a aprobat afirmaţia Beijingului, menţionând în raportul său publicat la 30 martie că este „foarte probabil” ca pandemia să înceapă de la lilieci prin intermediul unui animal intermediar, iar posibilitatea unei scurgeri de laborator care să provoace focarul este „extrem de puţin probabilă”.

Citiți și The Lancet formează o echipă de anchetă a originii COVID, numeşte la conducerea ei un colaborator al chinezilor din Wuhan

Mulţi au observat însă că oficialii PCC au fost prezenţi pe tot parcursul anchetei OMS, iar criticii au afirmat că regimul a jucat un rol semnificativ în anchetă.

Misiunea SUA la ONU la Geneva a precizat într-o declaraţie luna trecută că studiul OMS este „insuficient şi neconcludent” şi a solicitat efectuarea unui al doilea sondaj în timp util, transparent şi bazat pe dovezi.

Citiți și Doi virologi proeminenţi susţin că au găsit amprente ale manipulării genetice în virusul Wuhan

Evoluţia survine după o luare publică de poziţie a lui Joe Biden, din 26 mai, care a cerut serviciilor de informaţii americane să efectueze investigaţii suplimentare pentru a descoperi originile virusului Wuhan, inclusiv orice posibilitate ca originea sa să se afle într-un laborator chinez.

În ultimul timp, presa mainstream occidentală dă tot mai multă importanţă teoriei conform căreia virusul Wuhan ar proveni dintr-un laborator din China - în ciuda faptului că timp de 18 luni, numeroşi oameni de ştiinţă şi publicaţii au discreditat complet ipoteza, considerând-o o teorie conspiraţionistă.

Citiți și SUA: Fost adjunct al DIA susţine că virusul Wuhan ar putea fi o "operaţiune militară" a Chinei

OMS a trimis o echipă în China la începutul anului, însă controlul impus de autorităţile de la Beijing asupra interviurilor luate de membrii săi, perioada de timp mare, de peste un an, scursă între apariţia focarului şi presupusa anchetă, cât şi controversele legate de unii membri ai echipei, au făcut ca raportul anchetei OMS să fie lipsit de credibilitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor