O radiografie a protestului pentru Roşia Montana

Azi, când Victor Viorel Ponta, premierul care a dorit să voteze în Parlament împotriva proiectului iniţiat de el însuşi în Guvern, tocmai a anunţat că "a închis" proiectul Roşia Montana, ne-am gândit că este momentul unei radiografii a oamenilor care au contribuit la cele opt zile de proteste ecologice din România
Proteste ecologiste (Epoch Times România)
Gela Lazar
09.09.2013

Azi, când Victor Viorel Ponta, premierul care a dorit să voteze în Parlament împotriva proiectului iniţiat de el însuşi în Guvern, tocmai a anunţat că "a închis" proiectul Roşia Montana, ne-am gândit că este momentul să facem cunoştinţă cu oamenii care au contribuit la cele opt zile de proteste ecologice din România. Cum sunt cei care protestează? Cine sunt cei care protestează? Ce vor?

Vă invităm să vă faceţi o impresie din interviul ce urmează.

Hotărâre

Î: Aţi fost în fiecare zi la protestele pentru Roşia Montană?

R: Nu, aceasta este a doua zi când vin. Am fost ieri la protestul care a fost organizat în primă fază de biciclişti, la care ne-am alăturat şi noi. Ne-am întâlnit la Piaţa Victoriei în faţa Guvernului, unde am avut o surpriză foarte mare, necumpărând roşii de acasă. Era un protest în care mesajul era să lăsăm sau să aruncăm roşii în faţa Guvernului, simbolul fiind o roşie care este strivită exact cum Roşia Montană este strivită.

Mega Image nu a mai vrut să vândă roşii. Am plecat cu maşina în piaţa 1 mai, am cumpărat un portbagaj de roşii. Din păcate între timp protestatarii plecaseră, am fost blocat cu acele roşii, în orice caz.

Este a doua zi când vin. În celelalte zile am stat şi am tot trimis poze pe diverse forumuri, poze de la proteste şi comentarii deoarece au fost câteva canale care au transmis acest protest, imagini şi comentau acele poze.

Am căutat de asemenea tot felul de articole şi încercam să susţin protestul în mediul online pe forumurile respective. Îmi este puţin greu să vin deoarece nu mai locuiesc în Bucureşti, m-am mutat lângă şi e totuşi o distanţă de vreo 30 de km.

Suspiciune la adresa mass media, percepută ca manipulativă

Î: Care credeţi că este numărul participanţilor în această seară la miting?

R: Am tot discutat cu negociatorii. Între jandarmi au fost mai mulţi negociatori. Cel puţin 3 am văzut eu. Cifrele sunt...fiecare spunea un număr. S-a vehiculat şi 10.000 şi 7.000 şi 5.000. I-am întrebat cum fac aceste estimări. Pentru că le-am explicat, e foarte simplu, există camere, există un soft care pot verifica foarte uşor. Mi-a zâmbit. N-au aşa ceva. ”Aşa ni s-a părut”.

Ok şi comunicatele pe care le dă Jandarmeria. ”Păi ce considerăm noi”. Deci nu e ceva real. Nu sunt număraţi practic protestatarii. V-am zis care sunt cifrele care se tot vehiculau. Că la Piaţa Victoriei ar fi fost undeva în jur de 10.000 de oameni şi undeva în jur de 5.000 de oameni s-ar fi reîntors în piaţa Universităţii. Oricum e foarte ciudat. Ieri sau alaltăieri cei de la Mediafax au spus că au fost 2.000 de protestatari, cei de la Antena 3 citează Mediafax şi spun că au fost 200 de protestatari. Ăsta este nivelul de informaţii care ajung la oameni care doar stau în faţa televizorului şi doar de acolo îşi iau informaţiile, nu au acces la internet, sau sunt destul de în vârstă şi nu pot accesa internetul.

Oricum trebuie să recunoaştem, pentru salariul minim care există la noi şi nivelul salarial la noi internetul este pentru o mare parte a populaţiei un lux.

Protestatarii despre ei înşişi

Î: Ce puteţi spune despre organizarea acestui protest?

R: Sunt oameni inteligenţi. Nivelul oamenilor care au ieşit în stradă este diferit de cel al protestatarilor clasici să le spunem aşa.

Suntem o lovitură pentru ei. Nu au întâlnit până acum protestatari ca noi care să fie informaţi. Cunoaştem că protestul nostru a dus la scăderea acţiunilor de pe bursa din Toronto. Deci faptul că noi am ieşit în stradă a dus ca Compania Mamă să aibă o scădere a preţului acţiunilor.

Avem protestatari de meserie care ies în stradă. Eh, acum am fost catalogaţi ca protestatari hipster.

Un adjectiv pe care românul de rând nici nu îl înţelege. Probabil crede că este o monstruozitate, orice altceva, dar care nu dă bine, nu sună bine în română cuvântul ăsta hipster.

Organizarea: am încercat să ne organizăm prin mediile online. Cei cu iniţiativă, au fost câţiva care au încercat atunci când protestatarii erau mai letargici să înceapă să spună un anumit slogan. Chiar şi eu m-am implicat astăzi. Unul dintre noi a dat puncte de întâlnire în diverse sectoare ca apoi să ne unim la Universitate. Eu am venit cu grupul din sectorul 2. La un moment dat eram destul de grupaţi. Atunci m-am implicat şi am rugat pe fiecare care avea o pancartă să fie vizibilă şi din stradă, să ne aşezăm pe trotuar. Oamenii au înţeles, au făcut chestia asta.

Adică sunt diverşi oameni care vin cu idei, se aleg ideile bune, dacă unul spune hai să batem un jandarm clar nu se va duce nimeni, de aceea nu a existat violenţă la aceste proteste care durează de 8 zile.

Am observat în ultimele două zile că cel puţin pe anumite canale Facebook apar partidele salvatoare: au apărut cei de la PNTCD spunând că situl ONG-ului care a pornit tot protestul, ONG-ul din Roşia Montană ( – roşiamontană.org - acolo găsiţi toate informaţiile), au început să spună că situl lor pică, veniţi şi luaţi informaţiile de pe situl nostru, încercau să fure protestul.

Sau s-a mai trezit ARD-ul la fel, ne implicăm, suntem alături de voi, vă sprijinim. Am respins ambele aşa-zise ajutoare şi am lansat un mesaj în care am rugat şi pe ceilalţi protestatari, cei care urmau să iasă în stradă să se dezică de astfel de persoane să nu ajungem cum s-a întâmplat cu cei care au ieşit în 89 să li se fure protestul.

Discutam şi cu negociatorii de la Jandarmi, spuneau că tot timpul au fost proteste în care s-au implicat partide. Noi nu iubim niciun partid. Din contră, în cei 23 de ani, fiecare partid ne-a făcut rău, niciunul nu şi-a făcut treaba, adică să facă ceea ce a promis în campania electorală să facă. Ba din contră, ne-au făcut un rău şi mai mare de fiecare dată - au schimbat toţi directorii de companii, toţi prefecţii şi nu există un program coerent. Adică ok se face un program pe 5-10-15 ani de nu ştiu.. luăm un sector.. am făcut un program să facem sectorul ăsta al capitalei să schimbăm băncuţe să atragem fonduri etc.

De fiecare dată când a venit un nou primar a spus: programul respectiv nu e bun, concepem altul. A durat cel puţin un an jumate, doi până s-a recreat un nou plan de atac, au dat la o parte proiectele, tot ce gândeau despre dezvoltarea acelei companii – cazul CFR – CFR Marfă, CFR Călători, au dat la o parte toate proiectele şi au început de la 0, n-au făcut nimic. Şi-au angajat rudele. Angajările nu se fac pe criterii de performanţă, se fac pe criterii politice, pe criterii de rudenie. În orice caz, prin acest protest noi nu vrem decât să obţinem în acest moment...vrem să fim coerenţi, vrem să obţinem ca acest proiect să nu fie adoptat. Dorim ca Roşia Montană să intre în patrimoniul UNESCO, asta înseamnă o dezvoltare durabilă a oraşului şi a zonei Roşia Montană, asta înseamnă că putem atrage finanţări europene şi nu numai, putem dezvolta un turism foarte bun în acea zonă. Există foarte multe vestigii istorice acolo. A fost un proiect foarte bun, încă se derulează – Adoptaţi o Casă – au fost oameni care au scos bani din buzunarul lor şi au renovat casele de acolo pentru că sunt nişte case unice, iar acum Guvernul vrea să dea un proiect prin care permite unei companii să exproprieze.

Adică mă pot trezi mâine că acea casă şi acel teren pe care îl am în proprietate, se trezeşte o firmă, să zicem Metro, că vrea să-şi facă un magazin acolo. Vine Metro, îmi bate la uşă, îmi spune: conform legii sunt îndreptăţit să vă dau X lei, eliberaţi casa. Cam la aşa ceva ne putem aştepta în momentul de faţă dacă acest proiect este adoptat cu cetăţenii din Roşia Montană. Deci nu statul ci o companie are drept de expropriere. Este strigător la cer.

Oamenii ăştia ne cred atât de inculţi şi atât de proşti. Nu, nu suntem. Am aflat inclusiv de raportul Ministerului Justiţiei, raport care spune că acest proiect este neconstituţional. Nu s-au eliberat 10 avize care trebuiau eliberate înainte ca acest proiect să intre în Camera Deputaţilor să fie votat. Iar premierul iese şi spune că nu, nu este niciun fel de problemă, avem aviz pozitiv din faţa Ministerului Justiţiei. Ce justiţie însemnă că mai avem noi? Viitorul intitulat preşedinte al României vine cu o declaraţie.Ştiţi despre cine vorbesc. Vine cu o declaraţie în faţa jurnaliştilor şi spune: Da, cred că aveţi dreptate, sunteţi probabil mai informată ca mine, dacă există un raport o să îl citim şi o să luăm la cunoştinţă de acel raport. E dureros, e dureros. Nu s-a mai întâmplat aşa ceva până acum în România. S-au întâmplat multe, foarte multe. Cred că noi am greşit. I-am încurajat, i-am lăsat, nu a plătit nimeni. În orice ţară civilizată greşelile se plătesc, se plătesc fie financiar, fie cu libertatea – închisoare pentru greşeala pe care ai făcut-o, în funcţie de gravitatea ei. La noi nimeni, nicio companie nu plăteşte nimic. Se încearcă manipularea populaţiei acum cu faptul că un copil a murit omorât de un căţel. Ok. Îmi pare foarte rău de acel copil, sunt alături de familia lui, dar problema nu este a căţelului acela pentru că se doreşte acum eutanasierea tuturor căţeilor. Nu e problema acelui căţel, e problema tot a politicienilor care şi-au pus oameni care să se ocupe de acest serviciu de ecarisaj al capitalei, au avut fonduri foarte mari, iar acele fonduri au fost folosite în alte direcţii.

Suntem o lovitură pentru ei. Nu au întâlnit până acum protestatari ca noi care să fie informaţi. Cunoaştem că protestul nostru a dus la scăderea acţiunilor de pe bursa din Toronto. Deci faptul că noi am ieşit în stradă a dus ca Compania Mamă să aibă o scădere a preţului acţiunilor.

În sfârşit. Statul român ar urma să primească, dacă îndeplineşte nişte condiţii puse de o companie privată, mărirea redevenţelor la aur şi argint. Nu se specifică nimic de alte metale. Nu ştiu, se vehiculează, or fi n-or fi alte metale, dar nu se stabileşte nimic în contract de asta. Banii care ar urma să îi ia statul pe perioada de 12 ani, deci fragmentaţi 12 ani cât va dura proiectul, ar fi de 1,4 miliarde de euro. 50 de km de autostradă. Un lac de cianuri pentru 50 de km de autostradă? Nu putem înghiţii şi accepta aşa ceva. Ne cred hipsteri. Nu pot fi eu un hipster. Nu e profilul meu. Sunt şi în vârstă faţă de hipsteri. Am 35 de ani. Sunt un cetăţean informat, sunt un cetăţean care s-a săturat de ceea ce fac ei, sunt un cetăţean care îmi doresc binele meu şi al celorlalţi cetăţeni şi îmi doresc un viitor pentru ţara asta.

Urmează partea a doua a interviului

A consemnat Gela Lazăr, transcriere Andrei Pricopie

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor