O navă trimisă pentru a evacua trupele ruse din Siria s-a defectat în apropiere de Portugalia

Nave ruseşti în portul Tartus, Siria (Maxar Technologies)
Redacţia
24.12.2024

O navă trimisă pentru a evacua trupele şi echipamentele ruseşti din Siria s-a defectat în timp ce se afla în largul mării, în apropiere de Portugalia, au declarat serviciile de informaţii ucrainene, citate de Business Insider.

Într-o postare pe Telegram luni, principala direcţie de informaţii a Ucrainei a declarat că motorul navei de marfă Sparta a cedat şi că echipajul încerca să remedieze problema în timp ce nava plutea în derivă în largul mării.

De la căderea lui Bashar Assad, conducătorul de lungă durată al Siriei, la începutul acestei luni, viitorul celor două baze militare ale Rusiei din ţară - baza aeriană Hmeimim şi baza navală Tartus - a fost ameninţat.

Rusia a încheiat un contract de închiriere pe 49 de ani cu guvernul lui Assad pentru aceste baze, pe care le-a folosit din 2017 pentru a-şi proiecta puterea în Marea Mediterană şi în Africa.

Dar rebelii sirieni, conduşi de grupul islamist Hayat Tahrir al-Sham, l-au răsturnat pe Assad la începutul acestei luni, după o campanie rapidă de două săptămâni.

Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu există „decizii finale” cu privire la bazele Rusiei din Siria, dar că Moscova este în contact cu „reprezentanţi ai forţelor care controlează în prezent situaţia” din ţară.

La începutul acestei luni, Ucraina a declarat că navele de marfă ruseşti Sparta şi Sparta II au părăsit Rusia şi se îndreptau spre Tartus pentru a transporta echipamente militare de la baza rusă de pe coasta mediteraneană a Siriei.

Călătoriile au necesitat ca navele să navigheze de-a lungul unor porţiuni ale coastei europene pentru a avea acces la Marea Mediterană.

Presa de stat rusă a declarat la începutul acestei luni că forţele rebele siriene controlează acum Latakia, provincia în care se află bazele ruseşti.

Imaginile realizate la jumătatea lunii decembrie de Maxar Technologies au arătat că avioanele ruseşti erau încă prezente la baza din Hmeimim, dar că navele de război nu mai erau staţionate la baza navală din apropiere, din Tartus.

Săptămâna trecută, analiştii de la Institutul pentru Studiul Războiului au declarat că Rusia a adoptat probabil această poziţie „timidă” şi a eliminat unele active în cazul în care HTS a decis să refuze Rusiei o prezenţă militară susţinută în Siria.

Obeida Arnaout, purtătorul de cuvânt al noului guvern de tranziţie din Siria, a declarat săptămâna trecută pentru The Associated Press că Rusia ar trebui să îşi reconsidere prezenţa şi interesele în Siria.

„Interesele lor au fost legate de regimul criminal Assad. Se pot răzgândi şi pot lua iniţiative pentru a ajunge la noua administraţie pentru a arăta că nu au nicio animozitate faţă de poporul sirian şi că era regimului Assad s-a încheiat în cele din urmă”, a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor