Adrian Papahagi, despre fostul cancelar german Gerhard Schröder, sau „Mâna lungă a KGB”
alte articole
Fostul cancelar german Gerhard Schröder, un vechi prieten al preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat duminică, în cadrul unui interviu pentru ziarului Welt am Sonntag, că, în opinia lui, Uniunea Europeană este principalul vinovat pentru actuala criză din Ucraina pentru că a obligat Kievul să aleagă între un viitor cu UE sau cu Rusia. Adrian Papahagi a denunţat atitudinea lui Schröder, sau „mâna lungă a KGB”, cum l-a numit pe acesta.
Schröder a revenit recent în ţară după o petrecere organizată cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani, la Sankt Petersburg, la care a participat şi Vladimir Putin. Oficialul german a fost extrem de criticat în ţară mai ales pentru îmbrăţişarea călduroasă dintre el şi preşedintele rus, care a fost deosebit de comentată în Germania.
"De când îl cunosc pe Vladimir Putin, de peste 14 ani, ne salutăm aşa. Nu voi schimba acest lucru, nici măcar în perioade dificile", a fost replica lui Schröder.
"Eroarea fundamentală vine din politica UE în favoarea unui tratat de asociere. UE a ignorat faptul că Ucraina este o ţară profund divizată în prezent. Dintotdeauna oamenii din sudul şi din estul ţării sunt mai degrabă orientaţi către Rusia, iar cei din vest mai degrabă către UE. Am fi putut să vorbim despre un tratat de asociere, dar ar fi trebuit să o facem cu Rusia, în acelaşi timp. Eroarea de pornire a fost să se spună că va fi ori un tratat de asociere cu UE ori o uniune vamală cu Rusia", a afirmat Schröder.
Fostul cancelar german nu condamnă nici anexarea Crimeei de către Rusia, în urma unui referendum considerat de mulţi ilegal: "Alipirea Crimeei este contestată pe planul dreptului internaţional, dar acum este o realitate. Crimeea a decis prin referendum că vrea să fie o regiune rusească. Iar acest lucru a fost pus în practică".
Cât despre influenţa Kremlinului asupra separatiştilor proruşi din Estul Ucrainei care provoacă haos în regiune, Schröder a precizat: "Ideea că ar fi de ajuns ca preşedintele rus sau şeful Guvernului ori oricine altcineva să spună «basta», pentru ca totul să reintre în ordine, nu este, cu siguranţă, realistă", a comentat el.
Adrian Papahagi a comentat atitudinea fostului cancelar german pe care l-a numit „mâna lungă a KGB”.
„Schröder, sau despre mâna lungă a KGB. Mulţi lideri de stânga din Europa au fost în tinereţe troţkişti, cititori avizi de Mao, fani Che Guevara sau toate trei (Joschka Fischer, Lionel Jospin, dintre cei mai cunoscuţi). Unii, au fost poate agenţi KGB sau apropiaţi de mişcări teroriste precum RAF, Brigate Rosse, etc. URSS a finanţat direct cu milioane de dolari anual fiecare dintre partidele comuniste din Occident până în 1991. Şi la noi, Năstase şi cuibul de securişti la pensie din MAE autointitulaţi Fundaţia Titulescu erau/sunt apropiaţi de Dughin, unul din principalii ideologi ai noului imperialism rus. Ca în anii '40, stânga română este antiromânească. Cu cât îşi urlă mai mult naţionalismul în accente antioccidentale, cu atât mai eficient fac jocurile Moscovei. Mână în mână cu Vona Gabor şi alţii. Pervers, nu?”, a precizat Papahagi.
Schröder şi-a arătat aprecierea pentru ruşi încă de când a ajuns în poziţia de cancelar. Acesta le-a închis nemţilor toate centralele nucleare şi a decis construirea unei ţevi de gaze direct de la ruşi, faimosul North Stream. Fostul cancelar german prezidează acum grupul acţionarilor North Stream, un grup fondat în vederea construirii unui gazoduct de transport pentru gaze naturale ruseşti către Europa, via marea Baltică, evitând deci Ucraina.
"North Stream este o întreprindere europeană cu sediul în Elveţia" şi care are între acţionari grupurile germane Eon şi BASF, dar şi Gaz de France, a declarat Schröder.
Ce nu s-a grăbit să declare Schröder este că North Stream este deţinut în proporţie de 51% de către Gazprom.