O companie japoneză oferă nefumătorilor şase zile de vacanţă în plus. Aflaţi de ce

Fumători
Fumători (captură video)

A devenit virală strategia unei companii japoneze: fumătorii folosesc 15 minute din timpul programului pentru a coborî de la etajul 29 şi a-şi relua munca şi ca urmare, nefumătorii ar trebui recompensaţi.

Un loc de muncă ca oricare altul, cu clasicul du-te-vino din birou, în care colegii nefumători îşi văd colegii fumători îndepărtându-se de la locul de muncă să-şi alimenteze viciul. Doar câteva fumuri rapide din ţigară, dar, din moment ce compania are sediul la etajul 29 al unei clădiri din Tokyo, pentru a fuma o ţigară este nevoie cel puţin un sfert de oră.

Unul dintre colegii nefumători a remarcat că, de fapt, aceste pauze creează probleme în repartizarea volumului de muncă, astfel că a depus o plângere în cutia de scrisori a companiei, dedicată sugestiilor şi reclamaţiilor. CEO-ul a citit-o şi a luat o decizie: aceea de a nu-i pedepsi pe cei care se îndepărtează de locul de muncă pentru a-şi satisface viciul, ci să ofere şase zile de concediu suplimentar plătit tuturor celorlalţi, nefumătorilor.

Povestea, care s-a răspândit rapid pe reţelele sociale, provine din Japonia, iar compania în cauză este Piala Inc., care s-a evidenţiat şi mai mult în contextul în care ţara şi-a intensificat eforturile de combatere a fumatului: Tokyo a interzis ţigările în locurile publice, pentru a pregăti cât mai bine posibil Jocurile Olimpice din 2020.

"Sper să-i încurajez pe angajaţi să se lase de fumat prin stimulente şi nu prin sancţiuni sau restricţii", a spus CEO Takao Asuka, citat de Telegraph. Şi, conform purtătorului de cuvânt al companiei, patru angajaţi au profitat deja de ocazie şi s-au lăsat de fumat, în timp ce 30 de salariaţi din totalul de 120 au avut parte de zile în plus de concediu.