Alimente care ne pătează dinţii

Alimente care ne pătează dinţii
Alimente care ne pătează dinţii (Facebook)

Toţi ne dorim dinţi cât mai albi şi cu toate că avem grijă de ei, ne spălăm pe dinţi în mod regulat, folosim aţă dentară şi mergem la medicul stomatolog, se pare că nu este suficient pentru a păstra un zâmbet strălucitor. Dinţii noştri sunt supuşi zilnic la diferite “agresiuni”, mai ales din partea unor alimente şi băuturi pe care le consumăm.

Din fericire, nu trebuie neapărat să eliminaţi din dietă astfel de alimente sau băuturi, pentru a vă păstra dinţii albi. Asiguraţi-vă doar că limitaţi consumul lor, clătiţi-vă gura cu multă apă, periaţi-vă dinţii şi folosiţi aţa dentară după ce le consumaţi.

Alimente care ne pătează dinţii. Cafeaua

Deşi pentru multe persoane cafeaua este indispensabilă, în special dimineaţa, iar pentru alţii este un ingredient pentru o clipă de răsfăţ şi relaxare, cafeaua nu este prietena dinţilor albi. Din cauza culorii puternice pe care o are, cafeaua pigmentează dinţii dacă este băută zilnic, pe o perioadă lungă de timp.

Pentru că unora le este imposibil să o scoată din ritualul zilnic, este recomandat ca imediat după ce au consumat cafea, să fie făcută igiena dentară cu periuţa şi pasta de dinţi pentru albire.

Alimente care ne pătează dinţii. Ceaiul

Are aceeaşi putere de a păta dinţii ca şi cafeaua. Asta din cauza taninurilor pe care le conţine şi pentru că, în general, ceaiul este consumat la temperaturi ridicate. Pentru a evita orice deteriorare a dinţilor, evitaţi ceaiurile de culoare închisă şi alegeţi-le pe cele de culoare verde, albă sau alte culori mai deschise.

Alimente care ne pătează dinţii. Sfecla

Sfecla conţine agenţi de colorare foarte puternici. Sfecla în formă lichidă pătează cel mai rău dinţii, din cauza concentraţiei de coloranţi naturali. Periaţi-vă dinţii la o oră de la consumul de sfeclă sau suc de sfeclă pentru că, astfel, petele să nu aibă timp să se formeze.

Alimente care ne pătează dinţii. Coacăze, zmeură, mure şi afinele

Din păcate aceste fructe, care sunt recomandate pentru aportul lor de antioxidanţi şi vitamina C, conţin şi un colorant semi-permanent foarte puternic ce pătează dinţii. Coacăzele, zmeura, murele şi afinele pătează dinţii mai ales dacă sunt consumate sub formă de suc. O variantă practică ar fi să beţi sucurile din aceste fructe cu un pai.

Alimente care ne pătează dinţii. Ciocolata

Din cauza conţinutului ridicat de cacao, ciocolata este un alt aliment care, în timp, va modifica nuanţa dinţilor sau îi va păta. Mai mult decât atât, ciocolata duce la carierea dinţilor din cauza cantităţii mari de zahăr pe care o conţine. O bucăţică de ciocolată nu a omorât încă pe nimeni, însă totul stă în consumul cu moderaţie.

Alimente care ne pătează dinţii. Băuturile pe baza de cofeină

Băuturile pe baza de cofeină, în special cele acidulate, atacă foarte puternic culoarea dar şi rezistenţa dinţilor. De obicei, aceste băuturi răcoritoare au în componenţa lor ingrediente care împiedică absorbţia calciului în organism, ceea ce poate duce în timp la pierderea dinţilor.

Alimente care ne pătează dinţii. Vinul roşu

Strugurii negri pătează orice lucru cu care intră în contact, iar dinţii nu fac excepţie. Din păcate, însă strugurii negri fermentaţi au un efect mult mai puternic, motiv pentru care se recomandă ca vinul roşu să fie consumat mai rar.

Alimente care ne pătează dinţii. Citricele

Fructele precum lămâile, portocalele şi grapefruitul conţin acizi care duc la demineralizarea danturii şi, în cele din urmă, la pătarea dinţilor.

Alimente care ne pătează dinţii. Sosul de soia

Nu doar băuturile închise la culoare pot păta dinţii, ci şi aproape toate lichidele închise la culoare utilizate pentru a oferi aromă sau a colora produsele alimentare - cum ar fi sosul de soia.

Un aliment care poate păta hainele este posibil să aibă acelaşi efect asupra smalţului, lucru valabil şi în cazul sosului de soia. De aceea este indicat să consumaţi cu moderaţie sosul de soia.

Alimente care ne pătează dinţii. Ţigările

Deşi nu sunt alimente, ţigările sunt „consumabile” şi intră în contact cu gura şi dinţii. Tutunul cauzează pete oribile pe smalţul dinţilor, iar acesta este doar unul din sutele de motive pentru care ar trebui să renunţi la ţigări, cu atât mai mult cu cât fumatul este un obicei zilnic.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură