Localurile de alimentaţie publică respectă legea antifumat, dar mai evită să dea bonul de casă
alte articole
Voluntarii mai multor organizaţii neguvernametale şi activişti civici au efectuat monitorizarea cafenelelor, barurilor şi restaurantelor din municipiile Chişinău şi Bălţi, verificând cum se respectă legea privind controlul tutunului. Monitorii au vizitat cafenelele, barurile şi restaurantele în cele mai frecventate ore, şi anume, în perioada de prânz şi seara. În urma monitorizării, s-a constatat că 92% dintre localurile de alimentaţie publică respectă legea şi au afişat la intrare, în cel mai vizibil loc, semnul unic de interzicere a fumatului. Cu toate acestea, jumătate dintre entităţile monitorizate, chiar şi la solicitarea clientului, au refuzat să elibereze bonul de casă după ce chelnerii sau barmanii au încasat banii.
În încăperile a 92% dintre cafenele, baruri şi restaurante nu s-a atestat fumatul. În 8% dintre localuri, 18 din Chişinău şi 2 din Bălţi s-a depistat fumatul în încăpere, precum şi un caz de spaţiu aparte pentru fumat, deşi în 15 dintre cele 20 localuri în care s-a constatat fumatul, la întrare în încăpere, în cel mai vizibil loc, era afişat semnul unic de interzicere a fumatului. Scrumierele au fost identificate în încăperile a 5% dintre localuri, 11 din Chişinău şi 1 din Bălţi. La întrebarea dacă se poate fuma în încăpere, au răspuns afirmativ reprezentanţii a 8% din localuri, 18 din Chişinău şi 2 din Bălţi. 99% dintre localurile de alimentaţie publică respectă legea privind interzicerea publicităţii şi promovării produselor din tutun.
Potrivit unui comunicat de presă, mai mult de jumătate dintre localuri, 130 din Chişinău şi 18 din Bălţi nu respectă legislaţia privind obligativitatea eliberării bonurilor de casă. Astfel, în 55% dintre localurile de alimentaţie publică, bonurile de casă nu se oferă clienţilor după ce chelnerii sau barmanii încasează banii.
În 7 localuri din municipiul Chişinău, bonul de casă nu a fost oferit nici după solicitarea insistentă a clienţilor. De asemenea, în 7 cazuri nu a fost posibil să se verifice dacă suma reală achitată corespunde cu suma indicată în bonul de casă, deoarece bonurile fiscale nu au fost eliberate. În restul 97% dintre localuri, suma reală achitată a fost identică cu suma indicată în bonul de casă.
În fiecare al treilea local, 73 din Chişinău şi 17 din Bălţi nu exista afişat la vedere anunţul prin care se atenţionează consumatorul despre dreptul de a cere bonul de casă şi obligaţia de a-l prezenta la examinarea eventualei reclamaţii.
Localurile supuse monitorizării au fost selectate aleatoriu: 204 localuri din municipiului Chişinău şi 31 localuri din municipiul Bălţi, dintr-o listă de 601 localuri de alimentaţie publică de tip cafenea, bar şi restaurant din capitală şi de 81 localuri din Bălţi. Astfel, în municipiul Chişinău au fost monitorizate 120 cafenele, 56 baruri şi 28 restaurante. În municipiul Bălţi au fost monitorizate 16 cafenele, 11 baruri şi 4 restaurante.
Monitorizarea a fost realizată în perioada 23 septembrie – 6 noiembrie 2016 de către voluntari din Asociaţia Studenţilor şi Rezidenţilor în Medicină, Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate, Platforma pentru Cetăţenie Activă şi Parteneriat pentru Drepturile Omului şi activişti civici din municipiile Chişinău şi Bălţi în baza unei metodologii care s-a axat pe studierea implementării Legii privind controlul tutunului şi a hotărârii Guvernului cu privire la aplicarea maşinilor de casă şi control cu memorie fiscală pentru efectuarea decontărilor în numerar, în localurile de alimentaţie publică. În urma monitorizării au fost întocmite şi transmise 20 de Sesizări către Centrele teritoriale de sănătate publică, dintre care 18 în Chişinău şi 2 în Bălţi pentru localurile în care s-a constatat încălcarea legii.