Tailanda interzice fumatul pe mai multe plaje. Cine încalcă regula riscă să ajungă la închisoare

Unele dintre locaţiile vizate de această măsură sunt destinaţii preferate de foarte mulţi turişti. Legea a fost emisă după ce s-a constatat că numai într-o singură lună, de pe aproximativ 2,5 kilometri de coastă, au fost adunate peste 100.000 de mucuri de ţigări.

Koh Tachai, Tailanda
Koh Tachai, Tailanda

De la 1 noiembrie a.c. va fi interzis fumatul pe 20 de plaje renumite din Tailanda, care au devenit destinaţia unui număr tot mai mare de turişti. Pentru cei care vor fi surprinşi cu o ţigară în timp ce stau la plajă este prevăzută o amendă de până la 100.000 de baht (2.555,78 euro) şi până la un an de închisoare. Măsura a venit după ce ţărmurile regatului din Asia de Sud-Est au fost acoperite cu mii de mucuri de ţigări. Presa locală relatează că Departamentul Resurselor Maritime şi de Mediu din cadrul Centrului de Biologie din Phuket a realizat un studiu, potrivit căruia de pe o suprafaţă de 2,5 metri pătraţi sunt adunate peste 100 de mucuri de ţigări.

Potrivit publicaţiei Bangkok Post, fumatul va fi interzis pe plajele Nok şi Nai pe insula Koh Khai, Mae Pim din Rayong, Laem Şing din provincia Chanthaburi, Bang Saen, Pattaya, Ko Şi Chang din Chonburi, Cha-Am din provincia Phetchaburi, Hua Hin din Khiri Khan, Patong din Phuket, Ko Samui Surat Thani şi altele.

„Nu le-am luat dreptul la fumat celor care doresc să o facă - a explicat Jatuporn Buruspat, directorul general al Departamentului Resurselor Maritime şi de Mediu din Tailanda - dar vor fi instalate locuri speciale pentru fumat departe de mare“.

Guvernul tailandez a indicat, de asemenea, că este vorba despre o fază experimentală care, în curând, ar putea fi extinsă la alte locaţii. A fost calculat că, în fiecare zi, pe drumurile şi trotuarele din Tailanda sunt aruncate o sută de milioane de mucuri de ţigări.