De ce bărbaţii trăiesc mai puţin decât femeile
Femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii. De ce ? A fost întotdeauna aşa ? Conform unui nou studiu, diferenţele semnificative în speranţa de viaţă a bărbaţilor şi a femeilor a apărut recent în secolul XX.
Cu prevenirea bolilor infecţioase, cu o bună dietă şi alte comportamente pozitive de sănătate ce au fost adoptate de persoanele născute între anii 1800 şi 1900, rata de motalitate s-a prăbuşit, iar femeile au început să trăiască mai mult. O cercetare a datelor globale semnalează că problemele cardiace ar fi culpabile pentru mortalitatea în exces specifică bărbaţilor adulţi, spune Eileen Crimmins, profesor la Davis School of Gerontology, University of Southern California.
"Ne-a surprins diferenţa în ceea ce priveşte rata de mortalitate dintre bărbaţi şi femei începând cu 1870 la vârste de 50 şi 70 de ani şi cum se pierde brusc după 80 de ani”, afirmă E. Crimmins. Studiul a examinat cicluri de viaţă ale persoanelor născute între 1800 şi 1935 în 13 ţări dezvoltate.
Concentrându-se pe mortalitatea adulţilor de 40 de ani, echipa a găsit că la persoanele născute după 1800 rata de mortalitate feminină a scăzut cu 70 % mai rapid ca cea al bărbaţilor. Când cercetătorii au controlat boli relaţionate cu fumatul, problemele cardiovasculare păreau să fie cauza pentru mortalitatea bărbaţilor decedaţi la vârsta de 40 de ani pentru aceeaşi perioadă de timp. Surprinzător, fumătorii reprezintă doar 30 % diferenţă în mortalitatea între cele două sexe după 1980, spune Crimmins.
Bărbaţii şi femeile, înfruntă diferite riscuri de boli cardiace în diferite momente din viaţa lor, opinează Caleb Finch, profesor de neurobiologie specializat pe îmbătrânire.
„Un studiu adiţional poate include alte analize pentru dietă şi exerciţii, activităţi ce diferă de la o ţară la alta, cu un examen mai profund de genetică şi biologie între sexe la nivel celular şi relaţionate cu aceste concluzii pentru sănătatea cerebrală la vârste diferite”, a spus profesorul Caleb Finch.
Durata de viaţă poate depinde de buna conservare a corpului, de anumite activităţi ce întreţin gândirea şi buna dispoziţie a persoanei, care se poate bucura de lucruri mărunte şi care poate lua mai uşor toate suferinţele şi greutăţile pe care viaţa ni le serveşte.