O „comoară albastră” descoperită în Kenya: 5 lacuri subterane pentru a potoli seceta
alte articole
Potrivit UNESCO, noua resursa de apă subterană descoperită în Kenya ar putea îmbunătăţi viaţa întregii regiuni, dacă nu chiar a întregii naţiuni. Potrivit celor declarate de Radar Technologies Internaţional, bazinele de apă subterană conţin o rezervă minimă de 250 de miliarde de metri cubi de apă. Unul dintre bazine este la fel de mare ca Rhode Island, acesta devenind o potenţială resursă colosală şi neaşteptată.
Judeţul Turkana din nordul Kenyei
Tocmai în regiunea cea mai critică din punct de vedere al resurselor naturale au fost descoperite cinci bazine cu apă, dintre care unul este la fel de mare ca Rhode Island. Este vorba despre o resursă enormă pentru aprovizionare cu apă subterană care, în afară de furnizarea apei potabile pentru populaţie ar putea fi folosită pentru irigarea culturilor sau pentru animale.
Seceta şi malnutriţia sunt rănile care afectează regiunea Turkana susţine UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie Ştiinţă şi Cultură). Dintr-o populaţie de aproximativ 41 milioane de persoane, 17 milioane de kenyeni nu au suficientă apă potabilă, iar 28 de milioane nu beneficiază de canalizare adecvată. Dintre cele cinci bazine, două au fost complet identificate şi cartate, în timp ce pentru celelalte trei nu există încă suficient date.
Secretarul kenyan pentru mediu, apă şi resurse naturale, Judi Wakhungu, precizează într-o declaraţie către UNESCO că această abundenţă de apă descoperită deschide perspectivele unui viitor mai prosper pentru oamenii din Turkana şi pentru întreaga naţiune. Aceste resurse naturale trebuie explorate, dar în acelaşi timp protejate pentru generaţiile viitoare, spune Wakhungu.
Descoperirea noilor resurse de apă a fost rezultatul unei cooperări între guvernul din Kenya şi UNESCO, cu sprijinul financiar al Japoniei.
Gretchen Kalonji, director adjunct pentru Ştiinţe Naturale UNESCO, a declarat că această descoperire „demonstrează în mod clar modul în care ştiinţa şi tehnologia, folosite în mod corect, pot contribui la industrializarea şi la creşterea economică cât şi la rezolvarea problemelor sociale reale, cum ar fi accesul la apă”.
Radar Technologies Internaţional, societatea de explorare a resurselor naturale care a efectuat aceste cercetări în numele Organizaţiei Naţiunilor Unite, a găsit apele subterane cu ajutorul sistemului WATEX - tehnologia de explorare a spaţiului -, care permite localizarea apelor subterane cu o certitudine de peste 94% şi este cunoscut pentru abilitatea sa de cartografiere rapidă şi pe scară largă.
Datorită tehnologiei de "teledetecţie" combinate cu datele colectate în zonă, s-a reuşit identificarea bazinelor în cel mai scurt timp. Unul dintre cele mai importante aspecte ale confirmării existenţei bazinelor este că alte bazine pot fi identificate prin aceleaşi tehnici. „Comoara albastră” este secretul Africii, un continent cu bogăţii hidrologice încă nedescoperite, care pot fi în curând aduse la lumină.