„Marele Dig al Renaşterii” din Etiopia înfurie Egiptul

"Toate opţiunile sunt luate în considerare", a declarat preşedintele Mohamed Morsi despre problema spinoasă a barajului etiopian numit „Marele Dig al Renaşterii” de pe Nilul Albastru, care, potrivit experţilor, ar putea priva Egiptul de 20% din apa care provine din apa râului, informează marţi agenţia MISNA.
„Marele Dig al Renaşterii” de pe Nilul Albastru în Etiopia. (EBRAHIM HAMID / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
11.06.2013

"Toate opţiunile sunt luate în considerare", a declarat preşedintele Mohamed Morsi despre problema spinoasă a barajului etiopian numit „Marele Dig al Renaşterii” de pe Nilul Albastru, care, potrivit experţilor, ar putea priva Egiptul de 20% din apa care provine din apa râului.

Situaţia în Egipt este tot mai tensionată, nemulţumirea populaţiei fiind alimentată şi de criza economică şi a sistemului judiciar (care a declarat ilegal Parlamentul şi Adunarea Constituantă). Morsi şi-ar putea pierde şi mai mulţi susţinători, în ceea ce promite a fi o luptă amară diplomatică.

"Nu declarăm război, desigur, dar notificăm că nu vom tolera ameninţări la adresa securităţii noastre de apă", a spus preşedintele Egiptului, în contextul în care partidele de opoziţie vor organiza proteste în ocazia aniversării venirii sale la putere, la 30 iunie.

În ultimele zile, unii parlamentari au acuzat instituţiile şi pe premierul Hisham Qandil că nu au protejat interesele ţării şi nu s-au angajat în niciun mod să prevină acţiunile "ameninţătoare" ale guvernului de la Addis Abeba.

Dezbaterea despre apele Nilului în Egipt ( care se luptă cu o tranziţie dificilă post-revoluţionară), a fost redeschisă după ce guvernul etiopian a deschis lucrările de deviere a cursului Nilului Albastru săptămâna trecută. Schimbarea căii unuia dintre cei doi mari afluenţi ai Nilului face parte din proiectul de crearea a unei centrale hidroelectrice cunoscută sub numele de "Marele Dig al Renaşterii".

Începerea lucrărilor de construire - înainte de ieşirea verdictului unei comisii mixte de experţi chemată pentru a evalua impactul - a luat Egiptul prin surprindere. Săptămâna trecută, propunerile unor politicieni din opoziţie - care într-un reportaj prezentat eronat de televiziunea egipteană, au emis ipoteza de a sabota sau chiar de a bombarda barajul - au ridicat o mulţime de controverse.

Guvernul din Addis Abeba a cerut explicaţii oficialilor din Cairo, referitor la acest eveniment.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor