Numărul şomerilor din România este echivalent cu populaţia unui judeţ întreg, susţine INS
România are peste 460.000 de şomeri, cam cât populaţia unui judeţ, precum Aradul. Totodată, există judeţe în care rata şomajului trece de 9%, iar în 11 judeţe şomajul depăşeşte media pe ţară (5,4%), susţine Hotnews.ro, citând datele INS.
De asemenea, un raport al BRD susţine că piaţa muncii va trebui să facă mai mult cu mai puţin, adăugând că există aşteptări pentru o intensificare a presiunilor demografice care influenţează oferta de muncă.
Potrivit Fondului Monetar Internaţional, până în 2030, creşterea ofertei de muncă la nivel mondial va fi de doar 0,3%. Ţările care se bucură de un dividend demografic vor contribui la susţinerea creşterii forţei de muncă la nivel mondial, iar doi din trei oameni nou intraţi pe piaţa muncii vor veni din India şi Africa Subsahariană.
În plus, raportul The Future of Jobs, lansat de Forumul Economic Mondial, arată că peste 85% dintre firme spun că adopţia tehnologiilor noi şi extinderea accesului digital sunt tendinţele viitorului.
În ceea ce priveşte economiile avansate, susţine raportul Forumului, acestea vor beneficia de inteligenţă artificială mai devreme decât economiile de piaţă emergente şi în curs de dezvoltare, adăugând că AI va spori locurile de muncă actuale, mai degrabă decât să le înlocuiască complet şi va duce şi la crearea de locuri de muncă complet noi.
Totodată, FMI estimează că, în economiile avansate, inteligenţa artificială ar putea influenţa aproximativ 60% dintre lucrători, aproximativ jumătate dintre cei expuşi obţinând o productivitate mai mare şi obţinând venituri mai mari. Inteligenţa artificială ar putea afecta aproximativ 40% din locurile de muncă din economiile de piaţă emergente şi 26% din locurile de muncă din ţările cu venituri mici.
Joburile care vor scădea treptat sunt cele care ţin de secretariat, casierii, servicii poştale, vânzători de bilete şi operatori care introduc date în computer. Cu toate acestea, este la fel de important să înţelegem limitările sistemelor de IA.
Angajatorii estimează că 44% din abilităţile lucrătorilor vor fi perturbate în următorii cinci ani şi şase din 10 lucrători vor avea nevoie de programe de training. Cea mai mare prioritate pentru formarea de competenţe este reprezentată de abilităţile cognitive – gândire analitică şi creativă, urmate de AI şi big data.