Nucile de săpun, un detergent 100% natural, ecologic şi economic

Aceste produse naturale se folosesc mai ales ca detergent de rufe sau de vase, dar au şi alte întrebuinţări în gospodărie, putând fi utilizate pentru curăţarea suprafeţelor – faianţă, ceramică, gresie, geamuri etc., sau ca înlocuitor pentru şampon şi gel de duş.
Nuci de săpun (Facebook)
A. D.
11.01.2015

Nu este cazul să vă gândiţi nici la nucile pe care le punem în cozonac şi nici la nişte nuci în formă de săpun. Nucile de săpun sunt fructele copacului Sapindus Mukorossi, care creşte în Asia, în special la poalele munţilor Himalaya. Se numesc aşa deoarece conţin saponină, o substanţă ce acţionează ca un detergent. Locuitorii Indiei şi Nepalului folosesc aceste fructe din cele mai străvechi timpuri, atât pentru igiena personală, cât şi ca remediu natural pentru tratarea anumitor boli. Fructele sunt culese după ce cad din arbori, seminţele sunt îndepărtate, iar cojile sunt uscate la soare fără a se folosi nicio substanţă chimică. Seminţele nu conţin saponină şi sunt folosite doar pentru a obţine noi arbori sau pentru a realiza bijuterii.

Aceste produse naturale se folosesc mai ales ca detergent de rufe sau de vase, dar au şi alte întrebuinţări în gospodărie, putând fi utilizate pentru curăţarea suprafeţelor – faianţă, ceramică, gresie, geamuri etc., sau ca înlocuitor pentru şampon şi gel de duş.

Întrebuinţarea cea mai răspândită în Europa a acestui produs este aceea de detergent natural pentru rufe deoarece, folosind acest produs, se obţine în primul rând efectul de curăţare dorit, evitându-se în schimb toate efectele secundare nedorite, nefaste, provocate de substanţele chimice utilizate în detergenţi, înălbitori şi balsamuri de rufe clasice, folosite aproape obligatoriu de către fiecare dintre noi din necunoaşterea acestor alternative naturale.

Nucile de săpun sunt potrivite pentru toate tipurile de ţesături, nu atacă materialele şi lasă rufele moi, fără să mai fie necesară folosirea unui balsam. În plus, sunt recomandate şi persoanelor cu pielea sensibilă sau copiilor, pentru că nu produc alergii. Sunt biodegradabile şi nu poluează, deci folosindu-le dăm o mână de ajutor şi mediului.

Un alt mare avantaj al nucilor de săpun este faptul că sunt economice. Dacă de obicei suntem obişnuiţi ca produsele ecologice să fie mai scumpe, de data aceasta preţul este foarte convenabil. Cu 1 kg de nuci puteţi spăla rufe pe parcursul unui an întreg, cu 2-3 spălări pe săptămână, câte 5 kg de rufe la fiecare spălare. Aceasta deoarece cojile pot fi folosite la mai multe spălări, în funcţie de temperatura setată: de 3 ori la 40°C, de 2 ori la 60°C şi o singură dată la 90°C. Iar partea bună este că după ce sunt folosite la spălat, nucile reprezintă un îngrăşământ natural foarte fertil.

Nuca de săpun poate fi folosită atât în starea ei naturală, sub formă de pulbere, cât şi în soluţii lichide (obţinute prin infuzie sau fierbere). În cele ce urmează vă prezentăm pe scurt atât instrucţiunile de utilizare cât şi modalităţile şi dozele recomandate:

1. În cazul în care aţi cumpărat varianta de pungi de 1Kg sau ½ Kg, folosiţi unul dintre săculeţii textili incluşi. Nucile se pun în săculeţ, care va fi închis ferm, pentru a nu permite nucilor să iasă şi se introduce în cuva maşinii de spălat împreună cu rufele. Doza recomandată pentru o maşină de spălat automatică de capacitate 5 Kg este de 4-5 nuci. În cazul în care rufele sunt foarte murdare, puteţi creşte cantitatea de nuci până la dublul dozei recomandate iniţial.

2. O altă variantă de utilizare a nucilor de săpun este pudra. Dacă aveţi la îndemână o maşină de măcinat cafea, tot ce trebuie să faceţi este să adăugaţi nucile de săpun şi să le măcinaţi. Deşi puteţi avea rezultate bune şi cu un blender care are o putere de rotaţie mare, cel mai bine este să folosiţi o râşniţă. Pudra obţinută trebuie să fie cât mai fină, asemeni unui praf, dacă râşniţa dvs nu reuşeşte să facă asta cel mai bine este să o cerneţi printr-o sită cât mai deasă, pentru a îndepărta orice bucăţi mai mari, rămase nemăcinate. Păstraţi pudra într-un recipient etanş, ferită de umezeală.

Pudra poate fi folosită în mai multe feluri:

- detergent de rufe: adăugaţi 2-3 linguriţe de pudră foarte fină în compartimentul de detergent al maşinii de spălat sau direct împreună cu rufele.

- praf de curăţat: fie că folosiţi pudra simplă, fie în amestec de părţi egale cu bicarbonat de sodiu, veţi descoperi un produs care poate curăţa orice, de la vase, aragaz, gresie, faianţă la obiecte sanitare.

- detergent pentru maşina de spălat vase: adăugaţi 1-2 linguriţe de pudră în compartimentul pentru detergent.

- scrub pentru corp: în amestec cu puţină apă se formează o pastă care poate fi folosită ca exfoliant.

- pastă pentru curăţarea bijuteriilor: o puteţi obţine adăugând la 2-3 linguriţe de pudră puţină apă, frecaţi bijuteriile cu ea, clătiţi după care le puteţi şterge cu o cârpă uscată din bumbac moale.

3. Soluţia lichidă de nucă de săpun se poate realiza prin fierberea nucilor în apă. Din 100 de grame de nuci fierte în aproximativ 3 litri de apă, se obţin aproximativ 10 doze de detergent lichid. Sau mai simplu, doza pentru o spălare (nuci uscate în săculeţ textil) se va pune împreună cu apa fierbinte într-un vas etanş şi se agită câteva minute.

Veţi şti că nucile au eliberat toată saponina conţinută după modul cum vor arăta la sfârşitul fierberii: vor fi mult mai deschise la culoare, un cafeniu foarte deschis şi sunt foarte moi. Lăsaţi lichidul să se răcească, strecuraţi-l şi îl puteţi folosi imediat sau îl puteţi păstra într-un recipient de sticlă, ce se închide ermetic, pentru câteva zile, într-un loc răcoros şi întunecat. Cel mai bine se păstrează la frigider. Ca orice produs obţinut din plante, lichidul din nucile de săpun se poate strica în cazul în care nu este păstrat corespunzător.

Poate fi folosit pentru a curăţa gresia, faianţa, chiuveta sau îl puteţi folosi pentru a spăla vasele. În combinaţie cu apă şi oţet alb, poate fi folosit şi la spălarea geamurilor.

Soluţiile lichide pot fi folosite şi pentru spălatul animalelor de companie, evitându-se astfel reacţiile alergice ale acestora la diferite substanţe chimice, sau la spălatul plantelor de casă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor