Nu va îmbolnăviţi luni: politicienii îi bagă pe medici în grevă de avertisment

Protest al Sindicatelor din Sănătate în faţa Palatului Victoria
Protest al Sindicatelor din Sănătate în faţa Palatului Victoria (Epoch Times România)

Medicii vor declanşa luni în grevă de avertisment, prefigurând marea greva generală ce va urma. Policlinicile vor fi închise între orele 8.00 - 10.00. Medicii, asistentele, infirmierele, tot ce înseamnă personal medical îşi va înceta activitatea. Urgenţele vor fi asigurate însă în spitale, îi liniştesc sindicaliştii pe cei ce vor avea nevoie de consult medical.

Greva a fost decisă în data de 14 noiembrie de sindicaliştii din sănătate, nemulţumiţi de salariile mici şi marginalizarea profesiei lor. Federaţia SANITAS a anunţat declanşarea unei greve de avertisment pe 25 noiembrie urmată de grevă generală la 28 noiembrie, dacă revendicările lor nu se vor soluţiona. La grevă vor participa peste 110.000 de salariaţi din sistemul sanitar, conform liderilor sindicali.

"Vom asigura urgenţele ca de obicei şi celelalte servicii care nu pun în pericol viaţa pacienţilor. Probabil între orele menţionate policlinicile vor fi închise, o să recomandăm oamenilor să aibă răbdare cu noi. Se va asigura o treime din activitatea spitalelor, colegii mei au făcut notificare în toate spitalele. Acum se lucrează în echipe mixte între conducerea spitalelor şi colegii mei în aşa fel încât să nu periclităm sub nicio formă viaţa pacienţilor", a precizat sâmbătă prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, după întâlnirea cu conducerea Ministerului Sănătăţii pe tema contractului colectiv de muncă, conform Agerpres.

Numeroasele negocieri, protestele şi pichetele de până acum nu au dus la un consens între guvernanţi şi sindicalişti. Principala revendicare a medicilor este alocarea a minimum 6% din PIB pentru Sănătate, o altă cerere"nenegociabilă" fiind dublarea salariilor medicilor rezidenţi. Sindicaliştii din sănătate mai cer o legislaţie care să garanteze independenţa profesională, creşterea salariilor pentru tot personalul, anularea transformării spitalelor în societăţi comerciale, consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate etc.

Până în ceasul al 12-lea, respectiv până în momentul declanşării grevei generale, sindicaliştii vor fi deschişi la negocieri. Deocamdată însă cererile lor nu au putut fi soluţionate de Minister deşi, afirmă sindicaliştii, tot ce cer este ca USL să îşi respecte propriul program de guvernare:

"Suntem raţionali, nu am cerut nimic în plus decât doar ceea ce este în programul de guvernare pentru care USL-ul a fost votat, aşa că la orice oră telefoanele noastre sunt deschise", a exprimat Marius Sepi disponibilitatea pentru negocieri care să ducă însă la rezultate reale "publicate în Monitorul Oficial", nu doar la promisiuni.

În plus, oricât de mult ar vrea Nicolaescu să oprească greva şi să-i mulţumească pe profesioniştii din domeniul sanitar, "pâinea şi cuţitul" nu sunt la el. Bugetul este alocat de Ministerul de Finanţe, conform indicaţiilor primite de la premier. Oricât ar vrea Nicolaescu să-şi ajute "subalternii", mulţi medicii declarând "că Nicolaescu e de fapt de partea lor", nu poate nesocoti directivele de la Premier şi de la Ministerul de Finanţe.

Tot ce au obţinut cadrele medicale în urma numeroaselor proteste a fost promisiunea ca medicii rezidenţi vor primi burse de aproximativ 150 de euro pe luna şi că în 3 ani vor primi acel 6% din PIB solicitat, ceea ce nu-i mulţumeşte pe medici absolut deloc. Profesioniştii din sănătate nu par deloc dornici să aştepte 3 ani, căci au experienţa numeroaselor promisiuni neonorate de-a lungul anilor de USL. Ei vor o rezolvare a situaţiei lor acum.

Însă până în ceasul al 13-lea, se negociază. Sâmbătă,m Nicolăescu a anunţat deblocarea a 1.200 de posturi în sistem. De la declaratii gen "greva e ilegală" s-a trecut la altele, de un optimism moderat "greva anunţată în 28 noiembrie este tot mai departe."

Despre bani nu se fac declaraţii încă şi nici nu s-a publicat nimic în Monitorul Oficial. Ambele părţi, sindicalişti şi guvern îşi exprimă însă intenţia de a discuta. Căci greva generală a cadrelor sanitare ar fi o lovitură grea pentru Sistem, ameninţând atât scaunul lui Nicolaescu, cât şi pe cel al lui Ponta, decidentul politicii în stat. O ţară în care medici sunt în grevă este o ţară care dă un vot de blam pentru guvern.