Dă îngheţul peste salariile bugetarilor din sistem

(photos.com)

Ministerul de Finanţe dă veşti mai proaste decât meteorologii: dă îngheţul peste salariile bugetarilor din sistem.

Conform unui proiect de ordonanţă de urgenţă al guvernului, de la anul, adio ore suplimentare plătite pentru bugetari, adio prime şi indemnizaţii, adio creşteri salariale, adio orice. Totul stagnează şi orice bănuţ în plus peste salariu se va lua sau nu se va mai da, ceea ce este cam la fel.

Singurii care fac excepţie de la îngheţul salariilor din sistem sunt profesorii debutanţi şi medicii rezidenţi, categorii ce beneficiază de măriri salariale ţintite, conform proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, publicat de Ministerul Finanţelor.

După numeroase petiţii, pichete, greve japoneze, manifestaţii în faţă la Guvern şi USL, mult aşteptatele măriri salariale din învăţământ vin. Salariile cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat cu vechime în activitate de până la 6 ani, ar putea creşte cu până la 10% începând de anul viitor, o cincime din procentul măririi cerute de sindicaliştii din învăţământ.

Mărirea a fost prefigurată de asigurările Ministrului de Finanţe, Daniel Chiţoiu care, după finalizarea negocierilor cu FMI, informa că "anvelopa pentru creşteri salariale" va permite măriri ale salariilor profesorilor debutanţi cu un procent care să depăşească rata inflaţiei (prognozată a fi undeva în jur de 3,1% anul viitor) şi de declaraţiile ulterioare ale purtătorului de cuvânt al Guvernului, Mirel Palada, care anunţa joi că "salariul profesorilor debutanţi va creşte în 2014 cu un procent cu 2 cifre."

Profesorii debutanţi şi medicii rezidenţi au reprezentat priorităţi ale Ministerului de Finanţe, fiind singurele două categorii profesionale cărora li s-au promis măriri salariale ţintite începând de anul viitor. Cadrele didactice reprezintă 21% din totalul personalului bugetar plătit din bani publici.

Burse pentru medici şi farmacişti rezidenţi

Aşa cum se anunţase deja, proiectul de lege va reglementa şi aşa numitele burse pentru medicii şi farmaciştii rezidenţi, care pleacă cu miile peste hotare, pentru a munci. Lor, după numeroase greve, proteste şi avertismente despre demisii în bloc, guvernul le-a promis în jur de 150 de euro în plus, sub formă de bursă ce va suplimenta salariul lunar.

Potrivit notei de fundamentare a actului normativ antemenţionat, se prevede că medicii şi farmaciştii rezidenţi cu un salariu brut mai mic decât 3.000 lei vor beneficia de burse în valoare de 670 lei. Prin aceste majorări, guvernul îşi doreşte să oprească valul masiv de imigrări ale medicilor, care îşi caută de muncă peste hotare, descurajaţi de salariile mici pe care le primesc în sistemul sanitar românesc.

Salariile îngheaţă în rest

Conform proiectului de ordonanţă, în anul 2014, "cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei/salariilor funcţiei/indemnizaţiilor de încadrare a personalului plătit din fonduri publice să se menţină la nivelul lunii decembrie a acestui an, în măsura în care personalul îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii", informează Agerpres.

Adio ore suplimentare, prime, indemnizaţii etc.

Începând cu 2014, "munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzător." Nu cu bani.

Proiectul publicat de Ministerul de Finanţe mai prevede că nu se mai acordă prime de vacanţă, premii, ajutoare sau, după caz, indemnizaţii la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă etc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie