Noul premier polonez demite miniştri de top pentru a reduce tensiunile cu UE
alte articole
Conservatorii aflaţi la conducerea Poloniei au demis marţi câţiva miniştri de rang înalt într-o mişcare ce aparent urmăreşte să repare relaţiile cu Uniunea Europeană, afectate de acuzaţiile că Varşovia subminează aplicarea legii.
Confruntându-se cu o acţiune juridică fără precedent a UE din cauza presupusei politizări a sectorului judiciar al Poloniei, partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) ar dori să calmeze tensiunile şi în alte domenii, precum politica de mediu şi apărare.
La scurt timp după anunţarea detaliilor privind remanierea guvernului, premierul Mateusz Morawiecki a ajuns în Bruxelles, pentru a purta primele discuţii personal cu oficialii UE, unde s-a întâlnit şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Remanierea guvernului polonez are loc în timp ce UE demarează negocierile pentru un nou buget pe următorii şapte ani care va stabili sumele pe care le vor obţine statele membre din bugetul blocului, Polonia fiind în prezent cel mai mare recipient net.
Preşedintele Andrzej Duda, acţionând la recomandările premierului Morawiecki, l-a demis pe ministrul mediului Jan Szyszko, care a condus o campanie amplă de defrişări într-o pădure veche ce a atras critici şi acţiuni din partea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.
De asemenea, şi-au pierdut funcţiile ministrul de Externe Witold Waszczykowski şi ministrul Apărării Antoni Macierewicz, un fost cruciat anti-comunist care este criticat pentru întârzierile la modernizarea armatei naţionale precum şi pentru conflicte cu generali de rang înalt.
Schimbările au loc după numirea lui Morawiecki, fost director general al unei bănci şi fost ministru de finanţe, în funcţia de premier în decembrie 2017.
PiS se confruntă cu alegeri locale la sfârşitul acestui an şi alegeri legislative şi prezidenţiale în 2019 şi, respectiv, 2020.
“Noul (guvern) ar trebui să ne ajute să construim o Polonie suverană în interiorul unei Europe puternice”, a precizat premierul în anunţul privind noile numiri în guvern.
Disputa dintre Bruxelles şi guvernul eurosceptic din Varşovia face parte dintr-un val tot mai mare de tensiuni între membrii UE mai bogaţi din Occident şi membrii din estul blocului, pe fondul unei dezbateri ample privind viitorului Uniunii, ce a fost provocată de Brexit.
În acelaşi timp, Polonia - împreună cu Ungaria şi Republica Cehă - este implicată într-o altă dispută cu UE, legată de refuzul de a accepta cotele obligatorii privind relocalizarea imigranţilor în statele membre.