Ungaria promite că va apăra Polonia împotriva Bruxelles-ului

Vicepremierul ungar Zsolt Semjen (Captură Imagine)
Andrei Popescu
22.12.2017

Republica Cehă s-a poziţionat de partea aliatului lor est-european după ce Comisia Europeană a decis miercuri să declanşeze procedura de activare a Articolului 7 împotriva Poloniei, mişcare care ar putea duce la suspendarea dreptului de vot al Varşoviei în Consiliul European.

Bruxelles-ul a susţinut că a făcut acest pas fără precedent ca urmare a unor reforme din sectorul judiciar polonez care vor oferi guvernului polonez un control mai mare asupra instanţelor. Comisia UE consideră de asemenea că modificările reprezintă o încălcare a valorilor democratice fundamentale ale Europei.

În acelaşi timp, vicepremierul ungar Zsolt Semjen a declarat că “vom apăra Polonia în faţa unei proceduri politice nedrepte şi false”.

Premierul ceh Andrej Babis a afirmat că acţiunea Bruxelles-ului împotriva Poloniei va avea un “impact negativ” asupra întregii regiuni.

Comisia Europeană a oferit partidului de guvernământ polonez Lege şi Justiţie (PiS) trei luni pentru a-şi anula reformele.

Însă Polonia a rămas fermă şi a declarat că aliaţi precum Ungaria se vor opune suspendării dreptului său de vot în Consiliul European.

De când a ajuns la putere în 2015, PiS a avut neînţelegeri cu Bruxelles-ul din cauza măsurilor privind exercitarea unui control mai mare asupra instanţelor şi mass mediei publice, precum şi a poziţiei privind imigraţia.

Budapesta a afirmat marţi că cea mai recentă acţiune a Comisiei Europene împotriva Poloniei reprezintă o încălcare a suveranităţii acesteia.

Germania şi alte puteri occidentale au afirmat că sprijină Bruxellesul, care a susţinut că eforturile PiS de a controla numirile judiciare reprezintă o ameninţare “existenţială” pentru normele UE.

Într-o declaraţie publicată miercuri, Comisia a afirmat: “Comisia a concluzionat astăzi că există un risc clar de încălcare gravă a statului de drept în Polonia”.

“Reformele judiciare din Polonia înseamnă că sistemul judiciar al ţării se află acum sub controlul politic al majorităţii aflate la guvernare.

“Dacă judiciarul nu este independent, apar probleme grave privind aplicarea eficientă a legii UE”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor