Parlamentul polonez aprobă reforme ale sistemului judecătoresc în ciuda criticilor UE

Parlamentarii polonezi au aprobat schimbări în sectorul judiciar care vor oferi Parlamentului controlul asupra selectării judecătorilor. Decizia este o sfidare a standardelor UE, care cer ca statele membre să menţină un sector judiciar independent.
Protest al opoziţiei poloneze în faţa clădirii Parlamentului din Varşovia, 16 iulie 2017. (Captură Foto)
Andrei Popescu
09.12.2017

Camera inferioară a Parlamentului polonez a votat cu 237 de voturi la 166, şi 22 de abţineri, în vederea adoptării unui proiect de lege privind numirile în Consiliul Naţional al Magistraţilor (KRS) – în timp ce parlamentarii din opoziţie au strigat “Dictatură!”

Proiectul de lege, care va oferi parlamentarilor dreptul de a alege 15 din cei 25 de judecători ai KRS, va amplifica probabil tensiunile dintre Polonia şi UE dacă va fi aprobat şi de Senat şi preşedintele polonez Andrzej Duda. UE a ameninţat Polonia că va recurge la măsuri juridice împotriva reformelor propuse, susţinând că acestea vor submina procesul de aplicare a legii.

Partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), care deţine o majoritate în camera inferioară a Parlamentului, a declarat că sistemul judecătoresc al ţării trebuie schimbat pentru ca instanţele sale să devină mai eficiente. Totuşi, criticii văd reformele propuse ca făcând parte dintr-o schimbare mai amplă înspre autoritarism impusă de guvernul conservator. UE priveşte schimbările propuse ca o ameninţare la adresa imparţialităţii instanţelor, din moment ce vor acorda politicienilor un cuvânt hotărâtor în numirea judecătorilor.

Un parlamentar din PiS a declarat pentru Associated Press că, totuşi, mult criticatul proiect de lege va plasa instanţele în serviciul cetăţenilor de rând. Parlamentarul Wojciech Skurkiewicz a declarat că judecătorii se vor afla acum „pe picior de egalitate cu oamenii de rând, nu vor putea fi deasupra lor”.

„Judecătorii vor servi oamenii, nu îi vor umili, aşa cum consideră partidul că au stat lucrurile până acum”.

UE se află într-un impas cu guvernul polonez condus de PiS din cauza mai multor probleme, inclusiv politica Poloniei privind imigraţia şi eforturile guvernului din Varşovia de a prelua controlul asupra mai multor instituţii ale statului, precum mass media publică.

KRS se opune schimbărilor

Pe baza proiectului de lege, care este susţinut intens de parlamentarii PiS, Parlamentul polonez ar avea mână liberă în ceea ce priveşte alegerea membrilor KRS, puternicul organism responsabil cu deciziile privind numirile în funcţie ale magistraţilor. Acest rol era rezervat anterior înşişi judecătorilor.

KRS şi-a manifestat în repetate rânduri opoziţia faţă de aceste planuri. Waldemar Zurek, purtătorul de cuvânt al Consiliului, a declarat că schimbările „îi vor afecta pe cetăţeni din cauza faptului că politizarea instanţelor va însemna că niciun cetăţean nu va fi asigurat că un judecător care conduce un caz nu este influenţat de politicieni”.

Experţi în dreptul constituţional de la Consiliul Europei au declarat la rândul lor că reformele propuse pun în pericol toate aspectele sistemului judecătoresc şi vor duce la o „politizare mult mai amplă a acestui organism”.

Votul în camera inferioară a Parlamentului a avut loc după ce premierul polonez Beata Szydlo şi-a anunţat demisia şi după ce liderii PiS au decis să o înlocuiască cu unul dintre adjuncţii săi – ministrul Finanţelor şi al Dezvoltării Economice, Mateusz Morawiecki.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor