Premierul polonez Beata Szydlo a demisionat


 Premierul polonez Beata Szydlo.
Premierul polonez Beata Szydlo. (John Thys/AFP/Getty)

Premierul polonez Beata Szydlo şi-a prezentat joi demisia comitetului politic al partidului de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS).

Liderii PiS au decis să o înlocuiască cu unul dintre adjuncţii săi – ministrul Finanţelor şi al Dezvoltării Economice, Mateusz Morawiecki – a declarat reporterilor purtătoarea de cuvânt a partidului, Beata Mazurek.

“Premierul Beata Szydlo şi-a prezentat demisia comitetului politic al partidului”, a afirmat Mazurek în faţa sediului PiS din Varşovia. “Comitetul politic a propus ca vicepremierul Mateusz Morawiecki să preia funcţia de premier”.

Joi, Szydlo s-a confruntat cu un vot de neîncredere din partea opoziţiei, şi ulterior, chiar partidul ei i-a cerut să îşi prezinte demisia.

Mazurek a declarat că premierului Szydlo i s-a oferit o funcţie în noul guvern al lui Morawiecki, dar a refuzat să ofere alte detalii. Liderul grupului PiS în Parlamentului polonez, Ryszard Terlecki, a declarat reporterilor că un nou Cabinet va fi format săptămâna viitoare. Agenţia de ştiri PAP a raportat că noul Cabinet va fi votat marţi, fără a fi anunţată o schimbare a miniştrilor în acest moment.

Morawiecki, în vârstă de 49 de ani, este un fost bancher care vorbeşte fluent limbile engleză şi germană şi va fi un partener mai potrivit în relaţia cu liderii din Uniunea Europeană decât a fost Szydlo. În perioada 2010-2014, Morawiecki a fost consilier economic al premierului de la acea vreme, Donald Tusk, pe care susţinătorii PiS îl consideră un inamic.

Liderul PiS, Jarosław Kaczynski, aparent ar fi luat în calcul înlocuirea premierului Szydlo chiar după o întâlnire a partidului care a avut loc luni seară.

Kaczynski a ales-o pe Szydlo să fie faţa partidului său în 2015. Pe când premierul de 54 de ani a fost popular în Polonia, guvernul a fost implicat în ciocniri cu Bruxelles-ul din cauza unor legi controversate şi a problemei imigraţiei.

Szydlo a scris marţi pe Twitter, pe fondul zvonurilor demisiei sale iminente, că: “Indiferent ce se întâmplă, Polonia este cea mai importantă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe