Noul plan al ANSVSA: Cum poţi vinde fără firmă produse din gospodăria ta - zacuscă, murături, gem?
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a propus un proiect de ordin care vizează reglementarea vânzării produselor alimentare de către micii producători. Vicepreşedintele ANSVSA Ioan Oleleu a venit cu mai multe detalii, într-o emisiune TV, despre ordinul aflat în transparenţă decizională.
Principalele prevederi ale proiectului
- Micii producători trebuie să se înregistreze la Direcţiile Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA).
- Ei vor putea vinde produse în judeţul de provenienţă şi în judeţele limitrofe.
- Se stabileşte o limită de 800 kg de produse procesate pe an pentru vânzare directă.
- Producătorii trebuie să respecte anumite norme de igienă şi să deţină un document care să ateste că sunt sănătoşi.
- Scopul declarat al acestor măsuri este de a asigura siguranţa alimentară şi de a proteja consumatorii de produse falsificate sau de calitate slabă.
- Contrar unor interpretări iniţiale, proiectul nu vizează direct vânzarea de fructe şi legume proaspete, ci se concentrează pe produsele procesate (conserve, gemuri, zacuscă etc.).
- Micii producători şi unele asociaţii din domeniu au exprimat îngrijorări cu privire la aceste reglementări, considerând că ar putea îngreuna activitatea lor.
- ANSVSA a clarificat că proiectul nu impune obligativitatea înfiinţării unei firme pentru micii producători şi că procedura de înregistrare va fi simplificată.
Ordinul este încă în faza de proiect şi urmează să fie notificat Comisiei Europene înainte de adoptare.
Autorităţile susţin că aceste măsuri sunt menite să sprijine producătorii locali şi să promoveze vânzarea produselor în zonele de origine.
Ce explicaţii a dat vicepreşedintele ANSVSA
Jurnalistă: Vreau să detaliem puţin acest ordin ce a fost dat de ANSVSA.
Ioan Oleleu: Aici este marea noutate a ordinului respectiv. Pentru prima dată în istoria României există posibilitatea ca gospodăria populaţiei, fără să fie nevoie să fie constituită în formă juridică, fără a mai fi nevoie de condiţii suplimentare în ceea ce priveşte igiena şi alte probleme, să poată comercializa produse.
Sigur, produsele vor trebui să fie sigure din punct de vedere al siguranţei alimentelor, pe o procedură foarte simplificată. Nici măcar deplasarea la direcţiile sanitar-veterinare judeţene nu este necesară, doar cu o notificare pot să obţină această înregistrare şi, ce este cel mai important, pot să vândă la nivel naţional dacă sunt constituiţi sau fac parte din anumite cooperative agricole sau forme asociative de la nivel naţional.
Dacă o să aveţi curiozitate, în Ziarul Financiar a apărut un articol foarte interesant despre cum au scos polonezii gospodăria populaţiei de la forma de subzistenţă, la forma economică şi apoi la fermele mari. Acest lucru noi, ca ţară, trebuia să-l facem de cel puţin 20 de ani în urmă.
Jurnalistă: E un ajutor pentru români în momentul acesta ordinul pe care l-aţi dat?
Ioan Oleleu: E cel mai mare ajutor care poate veni în mediul rural, se corectează decizii greşite prin interpretarea eronată a unor regulamente ale Uniunii Europene.
Producătorii noştri din mediul rural nu au avut voie să vândă în magazine, în supermarketuri. Acest ordin dă posibilitatea să se comercializeze aceste produse atunci când sunt constituiţi în forme asociative.
Referitor la cantitatea despre care dumneavoastră aţi făcut referire...
Jurnalistă: Asta vreau să vă întreb, cele 800 de kg?
Ioan Oleleu: Noi, ca autoritate, în urma consultărilor pe care le-am avut cu multe asociaţii, e drept, de la nivel naţional, asociaţii oarecum de dimensiuni mai mici, am stabilit că această cantitate se poate modifica. Nu avem o problemă, noi ca autoritate, cu cantitatea. Singura condiţie a noastră este să găsim variante ca aceste produse să fie sigure pentru consum.
Cantităţile se pot mări în funcţie de prevederile stipulate în legea cooperativelor care funcţionează la nivel naţional.
Deci tu ca entitate, eu ca gospodar, dacă sunt singur, pe baza analizei pe care am făcut-o cu mulţi gospodari de la nivel naţional, şi am această analiză la mine la birou, care presupune o consultare a peste 50.000 de oameni pe care i-am intervievat şi le-am cerut părerea faţă de acest ordin.
Unii au propus mai puţin, alţii au propus mai mult, noi am propus această cantitate, dar asta nu înseamnă că acest ordin, care este în transparenţă decizională, nu se poate discuta în perioada următoare.
Marea frică a unora este aceea că gospodăria populaţiei va deveni acea forţă de care avem nevoie noi ca naţiune. Pentru că dacă astăzi gospodăria populaţiei îşi va putea comercializa produsele la liber şi nu aşa cum interpretau unii, sigur, bunicuţa, da, aici este problemă. Aveam doar câte o persoană, două în pieţe sau pe colţurile meselor care vindeau pentru că nu erau constituiţi în formă juridică. Acei oameni, nefiind constituiţi în formă juridică, nu puteau să se înregistreze, nu puteau să vândă în alte magazine, nu puteau să meargă mai departe.
Jurnalistă: Erau împiedicaţi, vreau doar să ne lămuriţi un pic. Explicaţi asta pe care o daţi. Explicaţi un pic şi scandalul, să zic aşa, legat de ce a apărut la început în momentul în care se vorbea despre acest ordin că ar îngrădi producerea şi comercializarea legumelor şi fructelor, da?
Ioan Oleleu: Nu are absolut nimic ordinul respectiv cu comercializarea mărarului, comercializarea roşiilor, fructelor şi aşa mai departe. Acest ordin face referire la produsele procesate.
Marea problemă pe care o au unii, ştiu că suntem în discuţii pentru a mări paleta, pentru că gospodăria populaţiei trebuie să redevină o forţă în mediul rural. Unii sunt speriaţi de forţa care va urma în perioada următoare şi de dezvoltarea care trebuie să vină în satul românesc.
N-am acţionat ca autoritate niciodată împotriva cetăţenilor din România, cu toate că unii încearcă să facă acest lucru, ceea ce este dezonorabil pentru noi.