Variantele de creştere a taxelor în 2025: impozit pe venit de 20%, TVA de 21% sau impozit progresiv [Surse]
Specialiştii din administraţia centrală lucrează în acest moment cu mai multe scenarii de politici fiscale care să ducă la scăderea deficitului bugetar şi creşterea veniturilor la buget cu 1,1% din PIB în 2025, aşa cum s-a angajat guvernul în Planul fiscal trimis la UE, au declarat pentru G4Media multiple surse oficiale.
Toate scenariile implică creşteri de taxe şi impozite, plus creşterea bazei de impozitare prin eliminarea unor excepţii. De notat că atât liderii PSD, cât şi cei PNL – partidele din coaliţia de guvernare – au promis constant că nu vor creşte taxele şi impozitele în 2025.
Planul fiscal indică în mod clar că măsurile vor fi implementate începând cu luna aprilie 2025.
În ciuda acestor promisiuni publice, scăderea rapidă a deficitului bugetar şi creşterea veniturilor la buget sunt imposibile fără creşteri de taxe şi impozite, după cum au declarat pentru G4Media surse din Comisia Europeană. Guvernul şi-a fixat drept ţintă pentru 2024 un deficit bugetar de 6,94% din PIB, în creştere cu aproape 2 puncte procentuale faţă de ţinta iniţială, pe fondul cheltuielilor majore cu pensiile şi salariile bugetarilor, cu banii alocaţi baronilor locali în cele patru campanii electorale, dar şi cu proiecte de investiţii.
Consensul pieţelor este însă că deficitul bugetar va depăşi 8% din PIB în acest an, chiar 9% din PIB, ceea ce va face ca presiunea pe politicile fiscale ale următorului guvern să fie şi mai mare.
În acest moment există trei mari ipoteze de lucru în Ministerul Finanţelor şi aparatul guvernamental, nici una însă asumată oficial din cauza sensibilităţii subiectului în plină campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale şi locale.
Articolul integral poate fi citit aici.