Gazoductul TAP oferă Europei o nouă sursă de gaze
Începând cu 2020, Europa va primi gaze naturale din Marea Caspică prin Conducta Trans-Adriatică (TAP), ce ocoleşte Rusia. După unele dificultăţi iniţiale, proiectul începe să prindă formă, conform unui raport publicat de Deutsche Welle.
Gazoductul TAP va livra gaze naturale din Marea Caspică (Azerbaijan), pe ruta Georgia, Turcia, nordul Greciei, Albania şi sudul Italiei, pentru a alimenta reţeaua europeană de gaze naturale.
Finanţarea gazoductului european sudic părea iniţial să nu aibă şanse mari de reuşită, după ce gigantul german în energie E.ON şi firma franceză Total şi-au semnalat intenţia de a se retrage din TAP în luna februarie – şi au făcut acest lucru la sfârşitul lunii septembrie.
Dar şi-a făcut apariţia un nou investitor – Enagás, una dintre cele mai mari companii de distribuţie de gaze din Spania, care a intrat cu 16% în TAP.
Principalii acţionari ai TAP rămân gigantul energetic britanic BP, compania petrolieră norvegiană de stat Statoil şi compania energetică Socar deţinută de statul azer, fiecare cu câte 20% din proiect.
Investiţiile pregătitoare pentru ruta gazoductului vor începe în 2015 dar primele livrări de gaze provenind din câmpul gazeifer Shah Deniz din Azerbaidjan sunt planificate să înceapă în 2020. TAP ar trebui să livreze până la 20% din necesarul de gaze al Europei.
Un rol cheie pentru Grecia
Din cei 880 de km planificaţi ai TAP în Europa, aproximativ 540 km vor trece prin Grecia, dând acestei ţări un rol cheie în implementarea proiectului.
În februarie 2013, Grecia, Albania şi Italia au semnat un acord în Atena pentru construirea TAP, ceea ce a fost în mod simultan un semnal clar pentru suportul politic al proiectului în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de euro.
Dar totuşi au existat unele întârzieri. Ruta exactă a conductei prin nordul Greciei nu a fost decisă atât de uşor, din moment ce mai multe oraşe şi comunităţi au cerut modificări la planurile iniţiale de construcţie.
Rămâne de văzut dacă Rusia va vedea TAP ca un rival pentru gazoductul South Stream, care ar trebui să aducă gaze ruseşti prin Marea Neagră în Bulgaria şi Europa de Vest începând din 2018, ocolind Ucraina.