Protestul împotriva explorării gazelor de şist în România trece aproape ignorat

Protest faţă deeliberarea avizelor de mediu pentru exploatarea gazelor de şist în Vaslui
Protest faţă deeliberarea avizelor de mediu pentru exploatarea gazelor de şist în Vaslui (Epoch Times România)

Partidul Verde şi Partidul Ecologist au organizat miercuri un protest în faţa sediului Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM) pentru a-şi exprima dezaprobarea faţă de eliberarea avizelor de mediu pentru demararea lucrărilor de explorare a gazelor de şist în trei perimetrele din judeţul Vaslui.

Protestul a avut loc pe 17 iulie deoarece mâine, 18 iulie, este ziua în care compania Chevron va primi în mod oficial avizul ANPM de a îşi amplasa sondele de foraj în Vaslui.

Exploatarea gazelor de sist este considerata de mulţi specialişti in domeniu ca fiind extrem de nocivă pentru mediu, părere pe care o împărtăşesc şi protestatarii de la Partidul Verde şi Partidul Ecologist.

Am luat "pulsul" protestelor intervievând câţiva dintre organizatori:

ANPM - Agenţia Naţională de "Prăduire" a Mediului

Daca ANPM nu pare a fi constienta de consecinţele dezastroase pe care fracturarea hidraulică le are asupra mediului în timp - de la poluare până la creşterea frecvenţei cutremurelor, organizatorii protestului, în schimb, sunt.

ANPM eşuează, cred protestatarii, în rolul ei de a asigura protecţia mediului şi, prin eliberarea avizelor, merge exact în sensul opus.

”După cum s-a anunţat, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului doreşte să emită mâine o serie de avize pentru explorarea gazelor de şist în trei perimetre din judeţul Vaslui. Cu această ocazie, din câte am înţeles, ANPM îşi va schimba numele în Agenţia Naţională pentru Protecţia Gazelor de Şist. Noi ne opunem acestei schimbări de nume şi de atitudine şi credem că ANPM trebuie să protejeze mediul, nu să emită avize pentru proiecte care ar avea un impact devastator asupra mediului”, a declarat Remus Cernea, preşedintele Partidului Verde.

”ANPM este de fapt Agenţia Naţională de Prăduire a Mediului”, adaugă şi un reprezentantul al Coaliţiei pentru Mediul din România, un conglomerat de 70 de ONG-uri.

”Cerem de fapt un lucru cât se poate de serios şi anume să nu fie emise aceste avize pentru explorarea gazelor de şist în Vaslui şi nicăieri în ţară şi suntem convinşi că oamenii vor apăra Vama Veche, vor apăra Costineştiul, vor apăra Bârladul, vor apăra Băile Felix şi alte alte zone unde se intenţionează iniţierea unor astfel de exploatări. În acelaşi timp cerem ca această instituţie să se redefinească şi să se redenumească în funcţie de cum decide să apere sau nu mediul”, a continuat Remus Cernea.

Decizia ANPM - o decizie politică?

Directorul ANPM, Mihail Fâcă, justifica decizia instituţiei pe care o conduce de a elibera firmei Chevron avizele de mediu necesare pentru demararea lucrărilor în Vaslui, prin faptul că „sondele de explorare creează fiecare aproximativ 400 de locuri de muncă, din care 100-120 sunt directe, iar restul sunt joburi indirecte, de exemplu pentru transport sau lucrări de amenajare. În total vor fi aproximativ 1.200 de locuri de muncă. Avizul este veşnic, iar explorarea ar putea dura între 1,5 şi 5 ani”.

”Evident că este un aviz politic, nu este un aviz de mediu" comentează această afirmaţie Remus Cernea, "pentru că în mod absurd preşedintele ANPM a spus că vrea să acorde acest aviz pentru că ar crea locuri de muncă ceea ce este în contradicţie cu misiunea unei astfel de instituţii. Ar trebui ca domnia sa să nu elibereze aceste avize sau să-şi prezinte demisia pentru că sub nicio formă nu se mai poate consideră că dânsul este acolo pentru a proteja mediul. Dacă va da aceste avize înseamnă că este acolo pentru a acoperi politic o decizie de distrugere a mediului.”

Preşedintele Consiliului Naţional al Partidului Ecologist Român, Dumitru Bădrăgan, a intervenit şi el pentru a expune poziţia partidului pe care îl reprezintă: ”Ne-am alăturat astăzi acestui protest întrucât poate că nu este momentul să gândim numai în ceea ce priveşte factorul economic, ci să gândim astfel cum însăşi titulatura acestei agenţii o obligă, să ne gândim la tot ceea ce înseamnă protecţia mediului şi protecţia în ceea ce priveşte schimbările climatice, cele care ne afectează din ce în ce mai des”.

”Nu pot să nu remarc că există o lipsă gravă de strategie în ceea ce priveşte protecţia mediului în contextul în care în urmă cu două săptămâni Directorul Agenţiei Naţionale de Meteorologie prezent la Cernavodă avertiza asupra crizei iminente a resurselor de apă, avertiza asupra problemelor privind deşertificarea şi avertiza totodată asupra faptului că dacă nu ştim să exploatăm inteligent resursele prin noi tehnologii şi nu ştim să speculăm acest cadru natural care ne permite să devenim producători în ceea ce priveşte domeniul agriculturi, vom fi o ţară care îşi va pierde întradevar valorile care le deţine. Tocmai de aceea, în concordanţă şi cu rezoluţia Parlamentului European din luna noiembrie 2012 atragem atenţia şi se atrage atenţia de către societatea civilă şi de către partidele care au ca doctrină protecţia mediului şi problematica ecologistă asupra faptului că Europa se îndreaptă către o creştere verde a strategiilor economice şi nu numai către o folosire exclusivă a resurselor”, a continuat Dumitru Bădrăgan.

”Ne dorim o ţară în care mediul să fie protejat şi nu să fie devastat de astfel de proiecte care ar avea efecte de termite asupra unor zone întinse din ţara noastră”, a adăugat preşedintele Partidului Verde.

La nivel internaţional atenţia publică s-a concentrat în cea mai mare parte asupra impactului imediat al fracturării asupra mediului, sănătăţii publice şi comunităţilor. Imaginile cu apa de la robinet care ia foc, relatările despre familii bolnave şi explozii, scurgeri şi alte incidente au ilustrat în mod spectaculos ameninţările pe care le prezintă fracturarea.

Preşedintele ANMP trece în grabă prin mijlocul protestatarilor

Politica oficialilor este una de ignorare a ceea ce se întâmplă chiar sub ochii lor. Mihai Fâcă a trecut prin mijlocul protestatarilor, surd la interpelările lor.

”Aţi observat care este disponibilitatea unui preşedinte al unei instituţii publice. Astăzi am strâns câteva persoane din partea Partidului Verde şi al Partidului Ecologist şi din partea societăţii civile pentru a transmite un mesaj autorităţilor. În mod întâmplător preşedintele ANPM a coborât printre noi (pentru că protestul avea loc lângă scările de la intrarea principală a instituţiei - n.r.) însă a refuzat orice fel de dialog”, a precizat Remus Cernea.

” (...) nu poţi să fugi în ceea ce priveşte problema gazelor de şist, nu poţi să fugi în ceea ce priveşte Roşia Montană şi nu poţi să fugi de ceea ce reprezintă în portul Constanţa nava Flaminia. E nevoie de dialog, nu numai în perioada campaniei electorale ci şi astăzi pentru că o guvernare înseamnă parteneriat cu societatea civilă”, " comentează şi Dumitru Bădrăgan reacţia lui Mihai Fâcă.

În ciuda nevoii de dialog despre care vorbeşte domnul Bădrăgan şi care este reală, cei ce au manifestat astăzi împotriva avizării explorării gazelor de şist la noi în ţară nu au avut încă parte de răspunsuri oficiale la protestul lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne