Gazprom spune că finanţarea pentru South Stream este întârziată din cauza prudenţei băncilor

(SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)

Atitudinea prudentă adoptată de băncile străine după sancţiunile occidentale impuse Rusiei a condus la o 'uşoară' întârziere în aranjarea finanţării pentru conducta South Stream, a informat miercuri grupul rus Gazprom, transmite Reuters.

Cu toate acestea, Gazprom susţine că nu există modificări în ceea ce priveşte calendarul proiectului South Stream.

Conform planurilor iniţiale, Gazprom intenţiona să finalizeze până în luna decembrie a acestui an finanţarea pentru primele două linii ale gazoductului South Stream, proiect ale cărui costuri totale sunt estimate la aproximativ 40 de miliarde de dolari. Însă după ce Occidentul a introdus mai multe valuri de sancţiuni pentru implicarea Moscovei în criza din Ucraina, multe bănci occidentale şi-au revizuit planurile privind finanţarea acestui gazoduct care ar urma sa traverseze Marea Neagră.

'Primul trimestru din 2015 este o estimare prudentă. Băncile aşteaptă să vadă dacă aceste sancţiuni vor fi relaxate. Întârzierea are legătură cu prudenţa. Nu există un caz de forţă majoră, discuţiile continuă', a declarat directorul adjunct al departamentului financiar de la Gazprom, Alexander Ivannikov.

În pofida obiecţiilor ridicate de Uniunea Europeană faţă de proiectul South Stream, care în opinia Executivului comunitar nu respectă decizia sa care interzice furnizorilor de gaze naturale să controleze şi accesul la conductele care transportă gazele naturale, oficialii Gazprom susţin că nu există modificări în calendarul proiectului. 'Data ţintă pentru finalizarea lucrărilor de construcţie nu s-a modificat până acum', a declarat purtătorul de cuvânt de la Gazprom, Sergei Kupriyanov.

Gazoductul South Stream va pleca din Rusia spre Bulgaria, pe sub Marea Neagră. În Bulgaria se va ramifica în două - spre nord, prin Serbia, Croaţia, Ungaria, Slovenia, Austria, şi spre sud, către Grecia şi sudul Italiei. Secţiunea submarină dintre Rusia şi Bulgaria va avea 900 km lungime. Construcţia gazoductului a început în decembrie 2012, primele livrări spre Europa fiind programate pentru decembrie 2015. Acţionarii proiectului sunt Gazprom cu 50%, Eni /Italia/ cu 20% şi Wintershall Holding /Germania/ şi EDF /Franţa/ cu câte 15%. Gazprom a înfiinţat deja companii mixte cu societăţi din Austria, Bulgaria, Croaţia, Slovenia, Grecia, Ungaria şi Serbia.