Şeful statului: "Niciun gram de gaz românesc nu va trece prin South Stream"
alte articole
Preşedintele statului Traian Băsescu a afirmat, vineri, după întrunirea Consiliului European de la Bruxelles, că ”niciun gram, niciun metru cub de gaz românesc” nu va tranzita proiectul gazoductului rusesc South Stream, precizând că exporturile româneşti de gaze se vor face prin compania românească Transgaz, relatează Mediafax.
Preşedintele român a subliniat că evaluarea Comisiei Europene potrivit căreia ar exista riscuri pentru ţara noastră dacă Rusia reduce exporturile de gaze este ”greşită” iar analiza efectuată este de asemenea ”greşită”.
''Au primit date greşite din ţară, au făcut o analiză greşită. România nu are o problemă de asigurare a resursei energetice. Avem resursa pe care ne-o asigurăm şi avem flexibilitate în asigurarea combustibilului pentru termocentrale. Avem multe termocentrale pe gaze care pot fi trecute imediat pe păcură sau pe cărbune. România nu are o problemă de aprovizionare", a declarat Traian Băsescu, după participarea la Consiliul European de la Bruxelles.
Traian Băsescu a mai precizat că probleme au ţările care nu sunt interconectate la sistemul european, precum Portugalia, Spania, ţările baltice, care au capabilităţi de transfer energetic foarte scăzute.
Şeful statului a susţinut că pentru aceste ţări este important să creeze o legătură cu sistemul energetic european. În schimb, pentru România "rămâne o prioritate interconectarea pe gaze dar nu privind neapărat către situaţia în care ar trebui să primim gaze din import, ci către situaţia în care ar trebui să furnizăm gaze".
De asemenea, preşedintele a menţionat că s-au găsit recent mai multe depozite gazifere în teritoriile maritime de la Marea Neagră. În aceste condiţii, obiectivul Bucureştiului este să asigure în totalitate necesarul de gaze al României şi Republicii Moldova.
”Anul trecut s-a descoperit un mare zăcământ de gaze în Marea Neagră, în perimetrul Domino, iar zilele acestea s-a descoperit al doilea mare zăcământ tot în Marea Neagră de către Exxon. În condiţiile în care obiectivul nostru este asigurarea sută la sută a resurselor de gaze necesare economiei româneşti şi Republicii Moldova, ce priorităţi urmează să gândim, în funcţie şi de descoperirile viitoare din Marea Neagră dar şi terestre, sistemul de a putea vinde gaze, cu o singură condiţie, pe care am subliniat-o şi în discuţiile cu domnul Rois (preşedintele OMV - n.r.), de acum două săptămâni, şi în discuţiile cu ambasadorul austriac care a venit la acreditare săptămâna trecută: niciun gram, niciun metru cub de gaz românesc nu va tranzita South Stream-ul proiectat şi care ar trebui să meargă prin Bulgaria. Orice metru cub de gaze româneşti către export se va face prin Transgaz.", a subliniat Traian Băsescu.
Declaraţiile şefului statului survin pe fondul tensiunilor din Occident şi Rusia, declanşate în urma invaziei ruse din Ucraina. În ultimele lunii, compania rusească de stat Gazprom a redus livrările de gaze către mai multe ţări est europene, inclusiv pe cele către România. Ultima a avut pe 15 octombrie, când Gazprom a trimis cu 26,7% mai puţine gaze către compania Transgaz.
După ce a suferit presiuni energetice mai mulţi ani la rând din partea Gazpromului, Chişinăul ar putea beneficia, prin conducta Iaşi-Ungheni, finalizată de curând, de gaze româneşti la preţuri cu 20% mai mici decât cele ale Gazprom.